Uručeno 15 sanitetskih vozila zdravstvenim ustanovama u Srbiji

Uručeno 15 sanitetskih vozila zdravstvenim ustanovama u Srbiji

01/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je direktorima zdravstvenih ustanova iz Srbije danas na korišćenje predato 15 sanitetskih vozila, koja su poklon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Ključeve su predstavnicima bolnica i domova zdravlja uručili direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said Aldahari.

Vozila su kompletno opremljena neophodnom medicinskom opremom i sadrže, između ostalog, transportni ležaj, monitor za praćenje vitalnih funkcija, boce za kiseonik, maske za kiseonik, defibrilator, sistem za infuziju i radio-stanicu u kabini.

Radojević Škodrić je rekla da će ova vozila spasiti mnoge živote, naočito u udaljenim mestima koja nemaju u blizini nijedan zdravstveni centar i za koje i sekund na putu do bolnice predstavlja veliku dragocenost.

Za vreme pandemije koronavirusa dobili smo u nekoliko navrata višemilionske donacije, od zaštitne opreme do gotovo svih aparata – magnetnu rezonancu, nekoliko skenera, rendgen,  ultrazvučnih i EKG aparata i defibrilatora, što je bilo na ogromnu korist ne samo građana Srbije, već i naših zdravstvenih radnika, kojima je na taj način značajno olakšan posao, podsetila je ona.

Ambasador Al Dahari je rekao da je ova donacija samo proizvod visokog nivoa bilateralnih odnosa i uspešne saradnje između Srbije i UAE.

On je istakao da se pomoć koju pružaju UAE ne vezuje ni za političku orijentaciju niti za versku i rasnu pripadnost zemalja korisnica, već da je vođena isključivo humanitarnim aspektom koji se ogleda u ljudskoj potrebi da se narodi međusobno povezuju.

Među ustanovama koje su dobile sanitete su zdravstveni centri Prijepolje i Gnjilane, Opšta bolnica Priboj, Opšta bolnica Kruševac, domovi zdravlja Loznica, Ivanjica, Niš, kliničko-bolnički centri Kosovska Mitrovica i Bežanijska kosa, kao i Institut za rehabilitaciju „Selters”.