Рекордна спољнотрговинска размена Србије у 2022. години

Рекордна спољнотрговинска размена Србије у 2022. години

01/02/2023 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић/МУСТ

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да је привреда Републике Србије завршила 2022. годину са оствареном рекордном спољнотрговниском разменом од 66,6 милијарди евра, чија је вредност већа од оствареног БДП-а Србије, а вредност извоза је, истовремено, прешла износ од 4.000 евра по становнику.

 

Момировић је указао да се, у тешкој борби са инфлацијом која је увезена споља, успело са намером да се грађани заштите од економског удара који је дошао као последица рата на истоку Европе и велике енергетске кризе.

Трговинска размена у економски и политички изузетно тешкој прошлој години наставља да бележи снажан раст, Европска унија је и даље најзначајнији купац домаћих роба и услуга и њено учешће у укупном извозу износи 64 одсто, истакао је Момировић и додао да Немачка остаје најзначајнији спољнотрговински партнер са 8,2 милијарде евра вредном укупном разменом, а да за њом следи Кина са 5,8 милијарди евра.

Министар Момировић је додао да је традиционално највећи суфицит остварен са земљама региона и то са Црном Гором у вредности близу милијарде евра, затим са Босном и Херцеговином 843 милиона евра и са Северном Македонијом 459 милиона евра.