Министарство културе расписало конкурс „Градови у фокусу 2023”

Министарство културе расписало конкурс „Градови у фокусу 2023”

31/01/2023 Off By BERB

Министарство културе расписало је данас конкурс „Градови у фокусу 2023”, који пружа прилику јединицама локалних самоуправа да у сарадњи са установама, уметничким и другим удружењима у области културе, као и појединцима и другим субјектима у култури, унапреде своје капацитете и културну понуду.

 

Изабране локалне самоуправе понеће титулу – Град у фокусу, која ће им омогућити да буду препознате као релевантни национални центри развоја културе и на тај начин постану видљивије на културној мапи Републике Србије и Европе.

Циљ овог конкурса је подстицање локалног развоја кроз подршку годишњим програмима културних активности које се реализују на територији града или општине које буду одабране на конкурсу.

Општи циљеви овог Програма су: унапређена област културе и уметности у локалним срединама, oбогаћен културни живот, подстакнут развој креативности и културне разноликости, препознате специфичности културног идентитета и одрживог развоја локалне заједнице.

Програм „Градови у фокусу“ допринеће остварењу циљева Министарства који се односе на успостављање предвидиве и конзистентне културне политике која обухвата савремено стваралаштво, заштиту и унапређење културног наслеђа, као и унапређење регионалне и међународне сарадње.

Конкурс је отворен до 2. марта, а резултати ће бити објављени на званичној страници Министарства културе најкасније 60 дана од дана завршетка подношења пријаве.

Министарство културе расписало је данас још пет конкурса из области савременог стваралаштва у 2023. години.

Реч је о конкурсима за финансирање или суфинансирање проjеката у области музике (стваралаштво, продукција, интерпретација), затим за финансирање или суфинансирање проjеката из области позоришне уметности (стваралаштво, продукција и интерпретација), финансирање или суфинансирање проjеката у области филмске уметности и осталог аудио-визуелног стваралаштва.

Расписан је и Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката из области ликовних, примењених, визуелних уметности, дизајна и архитектуре у Републици Србиjи у 2023. години, као и Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности деце и за децу и младе.

Заинтересовани се на конкурсе могу пријавити до 2. марта.

Министарство културе расписало је данас и стално отворени Јавни позив за доделу подстицајних средстава инвеститору да у Републици Србији производи аудиовизуелно дело.

Циљ овог Јавног позива је подстицање стваралаштва у области аудиовизуелне производње, подстицање културних и привредних активности и повећање запослености у вези са аудиовизуелном производњом у Републици Србији, као и промоција потенцијала Србије у овој делатности, односно њених инфраструктурних, производних и услужних делатности.

Детаљи о условима конкурса и Јавног позива, као и потребни формулари за пријаву налазе се на линку:

https://www.kultura.gov.rs/konkursi/30/type/2