Почео са радом заменски површински коп у руднику „Соко”

Почео са радом заменски површински коп у руднику „Соко”

31/01/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је рудник угља „Соко“ где је данас почео са радом заменски површински коп „Биљкина Струга“ који ће омогућити производњу у овом руднику до испуњавања свих услова за безбедан рад подземне експлоатације.

„Отварање површинског копа договорено је у преговорима које смо крајем прошле године имали са синдикатима и пословодством ЈП ПЕУ „Ресавица”. Одржавање континуитета производње у руднику „Соко“ омогућиће већу финансијску стабилност предузећа, а тиме и мању зависност од субвенција државе, док ће рудари из подземне експлоатације имати могућност да буду више радно ангажовани, уз висок степен безбедности на раду. Истовремено, сагледавамо услове за обнављање производње у подземној експлоатацији, која је обустављена након несреће у којој је осам рудара трагично изгубило живот, јер нећемо дозволити да се људи врате на посао док не будемо сигурни у њихову повећану безбедност”, рекла је Ђедовић.

Министарка је нагласила да је Србија чврсто опредељена за зелену транзицију, али да угаљ и даље има велики значај за енергетску стабилност земље, те да ће отварање новог копа у оквиру ЈП ПЕУ „Ресавица“ омогућити додатне количине угља за енергетски систем.

„Циљ да ЈП ПЕУ „Ресавица“ послује одрживо, да се повећава производња и продуктивност, као и да се континуирано ради на побољшању услова рада рудара. Крајем прошле године нађено је компромисно решење за запослене у овом предузећу којима су повећане плате, али упркос томе Ресавица ради уз велике субвенције државе. Данас имамо лепу вест, отварање новог површинског копа који је планиран још од 2018. године, али посла има много у данима и месецима који долазе да би он могао да производи угаљ којег има око 300.000 тона”, рекла је Ђедовић.

Током обиласка речено је да ће се на површинском копу „Биљкина Струга” у првих неколико месеци вршити откопавање откривке, а након тога почеће експлоатација високо калоричног угља из овог лежишта.