Осигурати право на истину члановима породица несталих лица

Осигурати право на истину члановима породица несталих лица

30/01/2023 Off By BERB

Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић и чланови Повјеренства за заточене и нестале Владе Републике Хрватске, предвођени председницом Повјеренства Ивоном Палтринијери, одржали су данас билатерални састанак у Министарству хрватских бранитеља.

 

С обзиром на то да је питање решавања преосталих случајева несталих лица једно од кључних нерешених питања у билатералним односима Републике Србије и Републике Хрватске, одржани састанак је још један у низу уложених напора у размени информација.

На састанку се расправљало о отвореним питањима и захтевима обе стране, анализирани су односи тела надлежних за тражење несталих лица и договорене предстојеће активности.

Обе стране нагласиле су потребу отвореног дијалога у складу са хуманитарном димензијом питања несталих лица и сложиле се о потреби даљег интезивирања билатералне сарадње у складу са заједничким циљем – осигурања права на истину члановима породица несталих лица.

Договорено је да се следећи тематски састанак одржи у марту ове године. У међувремену наставиће се рад на прикупљању сазнања о отвореним питањима и захтевима обе стране.

У службеним евиденцијама Комисије још се као нестало води 1.562 лица несталих у вези са оружаним сукобима у Републици Хрватској.

У складу са значајем које питање несталих лица има за породице које су остале иза несталих лица, али и на друштво у целини, Комисија за нестала лица у сарадњи са надлежним органима Републике Србије наставља да холистичким приступом предузима све напоре како би се расветлила судбина преосталих случајева несталих лица.