Отворен реконструисани објекат Ваздухопловне академије у Београду

Отворен реконструисани објекат Ваздухопловне академије у Београду

27/01/2023 Off By BERB

Foto: Peđa Mitić

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас Меморандум о сарадњи на развоју тренинг центра у железничком, ваздушном и водном саобраћају са в.д. директорком Kанцеларије за дуално образовање Габријелом Грујић.

 

Том приликом, свечано је отворена реконструисана зграда Ваздухопловног тренинг центра Ваздухопловне академије у Београду, у коју је уложено више од три милиона евра, где ће се налазити и симулатор за Ербас А320, који ће моћи да се користи и за обуку модела А319 и А321.

У овој академија годишње ће се школовати око 120 пилота, као и авиомеханичари и контролори летења.

Министар је нагласио да ће лиценце стечене на Ваздухопловној академији важити у Европској унији, а свршени студенти моћи ће да раде у било којој земљи ЕУ, а да ће у овој образовној установи моћи да се школују кадрови из земаља у окружењу, на основу споразума Директората цивилног ваздухопловства Србије и сродних институција земаља региона, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Албаније, Северне Македоније и Турске.

Године које следе, биће године велике експанзије ваздушног и железничког саобраћаја, а Србија постаје логистички хаб у овом делу Евопе, у водном, железничком и ваздушном саобраћају и место у коме ће бити потребе за школовањем оваквих кадрова, рекао је Весић.

Он је указао да се у систему дуалног образовања до сада образовало око 10.000 ученика, да је око 4.500 њих већ добило посао, а да су им плате веће за 10.000 динара.

У ваздушној индустрији има све више посла, а са нових 120 студената сваке године показујемо колико се тај сектор транспорта шити, зато је важно да образивне институције прате такав развој ове области, рекао је Весић и додао да ће сви који буду завршили школовање имати посао, што је и суштина образовања. Тако се повезују привреда, образовање и државна управа, сматра Весић.
Вршилац дужности директора Kанцеларије за дуално образовање Габријела Грујић рекла је да је данашњи дан значајан за осигуравање квалитетног образовања кадрова у ваздухопловству, да ће дозволе које буду стекли бити усаглашене са ЕАСА стандардима ЕУ и да се нада да ће оне од марта моћи да буду уписане у њихове дипломе.

Грујић је навела да је Тренинг центар јединствен, јер је током реконструкције усклађен са ЕАСА стандардима и да, уколико европске пројекције кажу да ће до 2025. године бити потребно више од 270.000 пилота, то говори о смеру кретања тог центра.

Она је подсетила да ће студенти Високе школа струковних студија Ваздухопловне акамдеије, млади контролори лета, авиомеханичари, пилоти имати дипломе струковних инжењера, а да је у плану израда мастер програма, најављујући и обнову и модернизацију базе у Вршцу.