Унапређење економске сарадње са Црном Гором

Унапређење економске сарадње са Црном Гором

27/01/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем о могућностима за унапређење економске сарадње две земље.

 

Са Дамјановићем, који је у дводневној посети Београду, Мали је разговарао о заједничким инфраструктурним пројектима, пре свега у друмском и железничком саобраћају.

Тема разговора су биле изградња ауто-пута који повезује Србију и Црни Гору, као и реконструкција пруге Београд-Бар.

Размењена су искуства у спровођењу е-фискализације, као и о е-фактурама, а црногорски министар је истакао да и Црна Гора планира увођење Система електронског фактурисања и да је реална процена да до краја текуће или почетком 2024. године овај систем заживи и у Црној Гори.

Министри финансија две земље разговарали су и о бројним изазовима актуелне глобалне кризе и могућностима заједничког реаговања региона како би се криза што лакше пребродила, као и о снабдевености регионалног тржишта основним животним намирницама и набавци енергената.

Теме су биле и стране директне инвестиције, сива економија и напори да се сачувају економски параметри у тешким годинама.