МИНИСТАР ВЕСИЋ У ПОСЕТИ КОМЕСАРКИ ЗА ТРАНСПОРТ ЕУ ВАЛЕАН

МИНИСТАР ВЕСИЋ У ПОСЕТИ КОМЕСАРКИ ЗА ТРАНСПОРТ ЕУ ВАЛЕАН

25/01/2023 Off By BERB

Foto: MGSI

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре Горан Весић разговарао је данас у Бриселу са европском комесарком за транспорт Адином Јаоном Валеаном о усаглашавању прописа са ЕУ у тој области и заједничким пројектима и истакао да би Србија у области транспорта већ требало да се третира као држава чланица Европске уније.

 

Весић је, након састанка, истакао да постоји сагласност да се у транспорту Србија третира скоро као чланица ЕУ, додавши да је Србија на европским коридорима и неопходно је да буде комплетно усаглашена са Унијом.

Министар је рекао да је на састанку било речи о усаглашавању прописа у тој области са ЕУ, и додао да ће током године бити усвојено шест закона и два подзаконска акта. Србија ће у потпуности бити усаглашена са европским прописима и стандардима у области саобраћаја, нагласио је он.

„У законодавним активностима плана за прикључење ЕУ, Министарство на чијем сам челу предложиће шест закона – о железници, о интероперабилности железничког система, о безбедности железничког саобраћаја, као и ратификацију Kонвенције о безбедност на морима, те закон о ваздушном саобраћају и закон о истраживању несрећа у ваздушном, друмском и водном саобраћају“, прецизирао је Весић.

Уз две уредбе, то је оно што ресорно министарство треба да уради у процесу прикључења ЕУ, додао је он и тако ћемо испунити све обавезе за 2023. годину из националног плана за прикључење ЕУ који је усвојила Влада Србије.

Весић је рекао да је сигуран да поглавља 14 и 21 у преговорима које Србија води са ЕУ, а која се тичу транспорта, могу лако да буду отворена и одмах затворена, будући да неће бити отворених питања у овој области.

Министар је истакао да је са европском комесарком разговарао и о заједничким пројектима, који би могли да се реализују у наредном периоду.

Веома сам задовољан што ЕУ озбиљно рачуна на Србију када у питању транспорт и уверен сам да у будућности можемо да радимо на заједничким пројектима, нагласио је министар.

У том смислу, како је истакао, за Србију је веома важна сарадња са ЕУ када је у питању транспорт, с обзиром на то да Унија, иако је наша земља кандидат за чланство, мора да нашу земљу третира као чланицу, јер многи европски коридори пролазе кроз Србију, а неке од земаља ЕУ чак и немају праву везу са другим земљама Уније без Србије.

„Зато смо ту у бољој позицији него други сектори, будући да ЕУ улажући у транспорт у Србији улаже у своју бољу повезаност. Срећни смо што имамо разумевања и заједничке велике пројекте“, указао је Весић.

Весић је изразио захвалност у име Владе Србије комесарки на донацији ЕУ за брзу пругу Ниш – Београд, будући да Унија Србији за тај пројекат даје грант од 600 милиона евра, који је највећи икада добијен од ЕУ.

Надам се да ће таквих грантова бити и убудуће, рекао је министар и додао да је комплетна вредност пруге већа од две милијарде евра, а да ће када она 6уде завршена постојаће директна веза брзим возим између Ниша и Будимпеште.

Разговарали смо и о другим пројектима, за које ЕУ даје грантове, а то је рехабилитација и електрификација пет регионалних пруга у Србији дужине око 588 километара, прецизирао је Весић.

Kако би заједнички пројекти ЕУ и Србије били спроведени, Весић је предложио да се организује заједнички комитет, који би се месечно састајао, пратио пројекте и убрзавао њихову реализација.

Такође, како је најавио, и при ресорном министарству биће установљен Сектор за безбедност саобраћаја.

Kада погледате извештај ЕУ о напретку Србије видите да је безбедност на путевима и пругама примећена као велики проблем Србије, навео је министар и указао на то да у нашој земљи на путевима живот изгуби 30 одсто више људи него у ЕУ. Зато ћемо ставити посебан акценат на питање безбедности, поручио је Весић.

Министар је поручио и да је саговорнике у Бриселу информисао да су у току завршни разговори са компанијама из Северне Македоније и Албаније о заједничком ТАГ уређају како би се кроз Балкан лакше путовало. “Рекао сам да Србија инсистира на регионалној сарадњи и заједничким пројектима са својим суседима”, напоменуо је Весић.

Весић је поновио став Владе Србије да без обзира што је прикључење Унији политичка одлука, Србија, због себе и својих грађана треба да усклади своје прописе са ЕУ, јер је Унија наш највећи спољнотрговински партнер и давалац грантова.

„Наша трговинска размена са ЕУ у 2022. години је прошле године достигла скоро 35 милијарди евра са порастом од 26,62 одсто у односу на исти период 2021. године. Не постоји значајнији трговински партнер од Европске уније и зато је важно да прилагодимо прописе, посебно у области саобраћаја, у којој јесмо суштински део Уније“, рекао је министар Весић.