Saopštenje MSP povodom slučaja Ane Volš

Saopštenje MSP povodom slučaja Ane Volš

21/01/2023 Off By BERB

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u tom ministarstvu danas obavljen razgovor sa Milankom Ljubičić, majkom državljanke Republike Srbije Ane Volš, za kojom se u SAD, u gradu Kohaset, država Masačusets, sprovodi intenzivna potraga, odnosno istraga u vezi sa optužbom za ubistvo protiv njenog supruga Brajana Volša.

Tom prilikom, gospođa Ljubičić je upoznata sa procedurama koje se sprovode u slučajevima nestanka, kao i slučajevima sa smrtnim ishodom državljana Republike Srbije u inostranstvu, te s tim u vezi, nadležnostima Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe, ukazano je na to da se Ministarstvu spoljnih poslova, kao ni diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u SAD nisu obraćali američki organi povodom ovog slučaja, imajući u vidu da je Ana Volš američki državljanin, odnosno da nije bilo zahteva članova Anine porodice za postupanje MSP prema američkim organima.

Zahvalivši se na ponuđenoj pomoći, gospođa Ljubičić je, prihvativši sugestiju Ministarstva spoljnih poslova, i u svojstvu najbližeg srodnika nestale Ane Volš potpisala zahtev za pribavljanje zvaničinog izveštaja o nestanku njene ćerke u SAD, kao i svih potrebnih dokumenata s tim u vezi.

Ministarstvo spoljnih poslova je, po hitnom postupku, ovaj zahtev gospođe Milanke Ljubičić uputilo Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku na dalje postupanje, odnosno pribavljanje potrebnih izveštaja i podataka o predmetnom slučaju od nadležnih organa SAD.

I ovom prilikom, u Ministarstvu spoljnih poslova je gospođi Ljubičić ukazano na to da porodici ostajemo na raspolaganju za svaku vrstu pomoći u predmetnom slučaju, u okvirima nadležnosti Ministarstva, navodi se u saopštenju.