Kina i kineski narod uvek imali poštovanje prema Srbiji

Kina i kineski narod uvek imali poštovanje prema Srbiji

21/01/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je večeras na Kalemegdanu početku obeležavanja Kineske nove godine u Srbiji, poželevši tom prilikom da jača čelično prijateljstvo i prosperitet dvaju naroda.

Brnabić je podsetila na to da su Kina i kineski narod uvek imali poštovanje prema Srbiji i uvažavali nas kao jednakog partnera.

Ona je iskazala zahvalnost Kini i kineskom narodu na tome što su i u teškim vremenima bili uz Srbiju, što su podržavali njen teritorijalni integritet i suverenitet i što su uvek imali izuzetno poštovanje prema onome sto je srpski nacionalni interes.

Takvu vrstu podrške, pomoći i poštovanja nikada nećemo zaboraviti, rekla je Brnabić.

Čen Bo je ocenila da je ova tradicionalna kulturna manifestacija oličenje čeličnog prijateljstva dvaju naroda, koji su, iako geografski daleko, sve bliži, što je neprocenjivo bogatstvo.

Centralna proslava Kineske nove godine održana je u Beogradu, na velikom šetalištu na Kalemegdanu u prisustvu zvaničnika Srbije, ambasade Kine i Grada Beograda uz spektakularni vatromet.

Oživljen je tradicionalni ples Igra lava, nakon kojeg su okupljeni krenuli kroz Knez Mihajlovu ulicu do Trga Republike, gde se održava Festival ukusa Pojasa i puta, koji ima humanitarni karakter.

Sa kule Beograd, najviše zgrade u ovom delu Balkana emitovana je poruka Srećna Kineska nova godina.

Vlada Srbije, ambasada Kine u Beogradu i Institut za pojas i put, u saradnji sa gradovima Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom, organizuju proslavu Kineske nove godine u Srbiji od 21. do 26. januara.