Сарадња са Италијом у енергетском сектору најразвијенија у области ОИЕ

Сарадња са Италијом у енергетском сектору најразвијенија у области ОИЕ

20/01/2023 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и амбасадор Италије у Србије Лука Гори оценили су данас да је сарадња две земље у енергетском сектору најразвијенија у области обновљивих извора енергије, обзиром да енергетске компаније из Италије раде на пројектима ветроелектрана и соларних панела у Војводини, где је у току и изградња Агросолара у Кули који ће бити највећи у Европи, са планираним капацитетом од 660 МW.

 

Пројекат подразумева и отварање стотина нових радних места за локално становништво.

„Изузев изузетне сарадње које имамо у области зелене енергије, капитални пројекат који Србија ради, а уско је повезан с Италијом је Трансбалкански коридор, у оквиру којег ћемо се кроз изградњу, реконструкцију и доградњу наше преносне мреже након реализације појекта и задовољавања свих регулаторних услова повезати са подводним каблом из Италије, преко Црне Горе. Реконструкцију преносне мреже реализујемо уз значајну подршку партнера из Европске уније“, поручила је министарка.

Ђедовић је нагласила да ресорно министарство активно ради на изменама регулативе из области обновљивих извора енергије које ће омогућити прве аукције за ветроелектране у првом кварталу текуће године, обзиром на изражену заинтересованост многих италијанских компанија за сарадњу са Србијом у овој области.

Амбасадор Гори информисао је министарку Ђедовић о планираним активностима у сарадњи Србије и Италије у наредном периоду и навео као један од главних циљева успостављање још снажније економске сарадње наше две земље, обзиром да је уз Немачку, Италија традиционално најважнији економски партнер наше земље од земаља чланица ЕУ.