Cтогодишњицa од првог извођења одломака балета „Kрцко Орашчић“

Cтогодишњицa од првог извођења одломака балета „Kрцко Орашчић“

19/01/2023 Off By BERB

U prilogu je plakat od 22. januara 1923. godine  (iz arhive Narodnog pozorišta)

Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Nebojša Babić

 

Народно позориште у Београду, у недељу 22. јануара обележава стогодишњицу од првог извођења одломака балета „Kрцко Орашчић“ на својој сцени и приредиће тог дана посебан програм посвећен једном од најомиљених балетских класика свих времена.

 

Основу балетске представе чини бајковита божићна авантура, заснована на причи Е.Т.А. Хофмана „Kрцко Орашчић и Kраљ мишева“, написаној 1816. године.
Одломци из овог балета под називом „Шчелкунчик“ (Рскало) први пут су одиграни 22. јануара 1923. године, у кореографији Јелене Пољакове.

Потом, непуну деценију и по касније, 24. априла 1937. године, одржана је прва премијера „Kрцка Орашчића“ у његовом целовитом облику (два чина, шест слика), а кореографску поставку представе извођене као „Рскало“ урадила је Маргарита Фроман.

Наредна премијера под називом „Kрцко Орашчић“ (Шчелкунчик) одржана је 19. јануара 1977. године у кореографији и режији Жарка Пребила који, шест година касније, 11. јуна 1983., ради и обнову те поставке.

Последња премијера овог балета у Народном позоришту, под именом „Kрцко Орашчић“ одржана је 18. марта 2014. године, у режији и кореографији Kонстантина Kостјукова.

На тај начин, наш национални театар поново се вратио на мапу великих светских позоришта чији се репертоар не може замислити без тог бисера класичне балетске литературе.

Ову представу, за коју се увек, све време, тражи карта више, на досадашња 64. извођења, видело је око 43.000 гледалаца.

Програм почиње тачно у подне 22. јануара када ће биће одржана „Отворена врата“ прилагођена овој чаробној представи која ће у вечерњем термину (19,30), као део редовног јануарског репертоара, бити одиграна на Великој сцени.

У оквиру „Отворених врата“, за која је улаз слободан, посетиоци ће уз медијаторе програма моћи да чују бројне занимљивости у вези са тим величанственим балетом чија је слојевита прича (једнако привлачна и интересантна и деци и одраслима) смештена у божићни миље препун раскоши, шаренила, весеља, маште, принчева, вила…

Догађај који организујемо у недељу представља увод у обележавање веома значајног јубилеја – сто година Балета Народног позоришта у Београду чија ће централна свечаност бити одржана 19. марта.