Србија поуздан партнер нове Алијансе из Давоса

Србија поуздан партнер нове Алијансе из Давоса

16/01/2023 Off By BERB

Фото: Министарство културе

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић на Конференцији министара културе у Давосу у Швајцарској, на којој је данас основана „Баукултур Алијанса из Давоса 2023“ истакла је да је Србија посвећена принципима Баукултуре, односно одрживости и квалитета живота у креирању културне политике, као и повезивању сектора културе и привреде.

 

Гојковић је нагласила да Србија остаје поуздан партнер нове алијансе, чије циљеве поштује још од 2018. године, када је донета прва декларација.

„Схватање значаја културе у свим сегментима савременог друштва је глобално све присутније. Ипак, повезивање сектора културе и привреде, влада и невладиног сектора је још увек далеко од перспективе целовитог посматрања културе. Зато је и допринос данашњег форума овом питању од непроцењиве важности“, истакла је Гојковић.

Говорећи о теми одрживог развоја, Гојковић је навела да она представља приоритет Министарства културе Републике Србије, као и да Баукултура баца потпуно ново светло на то питање.

„Реч је о огромном ресурсу који је свуда око нас, а који смо тек почели да користимо. Могућности које се отварају препознајемо у погледу културног развоја и стварања додате вредности – људске и финансијске“, рекла је Гојковић.

Министарка културе је нагласила да у Србији најбоље примере за то представљају приоритетни програми, као што су „Градови у фокусу“ и Национална престоница културе, чији је циљ да се кроз изградњу инфраструктуре на локалном нивоу подигну капацитети за садржаје културе, као и пројекат ревитализације „Дворци и виле Србије“, а управо у таквим пројектима препознаје се значај Баукултуре.

„Циљ који желимо да достигнемо је повезивање емотивне и естетске вредности културног наслеђа и стваралаштва са светом производње и финансија“, рекла је Гојковић и додала да је важна размена искуства.

Министри културе данас су усагласили Меморандум из Давоса и потписали Декларацију, што је означило оснивање „Баукултур Алијансе Давос 2023“.

У декларацији је истакнуто да су европски министри културе, уочи годишњег састанка Светског економског форума у Давосу, покренули Алијансу, која уједињује актере Баукултуре из јавног и приватног сектора и цивилног друштва. Наглашено је да је високо квалитетна Баукултура снажна политичка иницијатива и подразумева свестан, квалитетно оријентисан приступ инфраструктури, јавним просторима и пејзажима, као и да је Баукултура, као опште добро, заједничка одговорност влада, организација приватног сектора, и да је у питању хитна потреба за подизањем свести о културним, социјалним, економским, еколошким и техничким питањима.

Сусрет министара културе одвија се уочи Светског економског форума у Давосу на позив председника Светског економског форума Борге Брендеа, a учествују представници из 30 земаља, као и међународних и невладиних организација у области културе.