Рад на комплетној реконструкцији пругe Врбас–Сомбор

Рад на комплетној реконструкцији пругe Врбас–Сомбор

11/01/2023 Off By BERB

Foto: MGSI

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић након разговора са руководством општине Врбас изјавио је да ће се радити комплетна реконструкција пругe Врбас – Сомбор, којом ће возови убудуће саобраћати 120 километара на сат.

 

Mинистар Весић је нагласио да је пруга Врбас – Сомбор је у веома лошем стању и да на њој тренутно нема путничког саобраћаја. Истакао је да је донета одлука и да ће врло брзо бити расписан тендер за пројектовање, а план је да буде урађена потпуно нова пруга, горњи и доњи строј, као и електрификација.

Он је навео је да ће вредност пројекта бити око 80 милиона евра, али ће возови том пругом возити 120 километара на сат и указао да је то јако важно због индустријских објеката између Kуле и Сомбора, али и због грађана који ће моћи да користе још комфорније и боље железницу.

У складу са најавама председника Србије, до средине године требало би да буде потписан уговор о изградњи брзе саобраћајнице Сомбор – Kула – Врбас – Србобран – Бечеј – Нови Бечеј – Kикинда, у дужини од 185 километара.

Министар је рекао да ће ова брза саобраћајница бити грађена у четири етапе, односно истовремено ће радови кренути са Бачког брега, са Накова и од аутопута према Србобрану и Врбасу, односно Kули. Он је истакао да се нада, да ако буде добра организација, и све у вези са експропријацијом и оним што ће се дешавати на самој траси, могу на пролеће следеће године да се отворе радови на територији Врбаса и да се ради према Kули.

Истакао је да је предвиђена изградња две петље, што суштински значи обилазницу око Врбаса, где је општина предвидела индустријску зону. То ће много значити за довођење инвеститора, али и по питању растерећења саобраћаја у општини, јер тада теретни транзитни саобраћај неће ићи кроз центар општине.

Подсетио је и да неколико важних инфраструктурних пројеката обухватају и Врбас, попут пројекта изградње брзе пруге Нови Сад – Суботица, која ће бити завршена до 2025. године.

Министар Весић је нагласио да ћемо 2025. године имати брзи воз између Београда, Новог Сада, Суботице и даље до Будимпеште, као и читав низ других возова који ће наравно стајати и у другим станицама, па ће грађани моћи много комфорније да користе железнички превоз.

Додао је и да ће на молбу руководства општине, Министарство помоћи у изградњи канализације у неколико места у Врбасу кроз пројекат “Чиста Србија. Навео је и да се кроз овај пројекат у Војводини, у другој и трећој фази, ради у доста градова и општина, у Сомбору, Суботици, Новом Саду, Старој Пазови, Инђији, Сремској Митровици и Ади.

Весић је рекао и да ће се помоћи општини да реализују пројекте који су већ припремљени и за које постоји грађевинска дозвола, а тичу се водоснабдевања.

Такође, министар је казао и да је Министсрство преузело обавезу да преко “Путева Србије” уради транзитни пут у Улици Данила Бојовића у Врбасу, у дужини од пет километара.

Путеви Врбас – Бачко добро поље и Врбас – Змајево биће унети у планове за рад, и сходно могућностима биће планирани за ову или наредну годину, рекао је Весић.

Он је изразио задовољство што се руководство Врбаса бори за општину најбоље што може, додајући да је на свима – општини, Министарству, другим ресорима и Покрајини, да заједнички ураде све што могу како би у сваком месту у Србији грађани осетили бољитак.

“Политика председника Александра Вучића је политика децентрализације, али не само на речима, већ и делима – морамо да урадимо саобраћајну инфраструктуру, која значи да људи остају у свом крају, нове инвестиције, радна места, развој туризма и равномерно развој Србије и то ће грађани да осете”, закључио је министар Весић.