Zakonsko regulisanje problematike prinudno nestalih lica

Zakonsko regulisanje problematike prinudno nestalih lica

23/02/2021 Off By BERB

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je danas da bi se donošenjem zakona o prinudno nestalim licima problematika nestalih lica zakonski uredila na sistemski, sveobuhvatan i multidisciplinaran način.

Kisić Tepavčević je, na prvom sastanku radne grupe za izradu ovog nacrta, naglasila da se veliki broj lica koja se vode kao nestala po prestanku oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ sa pravom smatra jednom od najtragičnijih posledica, što predstavlja teško kršenje osnovnih ljudskih prava.

Ministarka je podsetila na to da je Srbija 2011. godine ratifikovala Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih lica od prinudnih nestanaka, čime se obavezala na to da prepozna prisilno nestalo lice i da žrtvama i njihovim porodicama obezbedi pravo na istinu, pravdu i satisfakciju.

Prema njenim rečima, pravni poredak Srbije do sada nije regulisao problematiku prisilno nestalih lica, odnosno nije bila prepoznata kategorija prinudno nestalog lica kao žrtve, niti po tom osnovu prava porodica prinudno nestalih.

Zakonom će se regulisati i pitanje nestanka lica pre konflikta na Kosmetu 1999. godine, za vreme konflikta, kao i tokom mandata međunarodne misije UN, ali i rešavanje pitanja statusa lica izbeglih iz BiH i Hrvatske koja su svoj status trajno regulisala u Srbiji, a i dalje tragaju za članovima svojih porodica, navela je ona.

Inicijativu za donošenje ovog zakona pokrenula je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, a podržao ju je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović izrazio je zahvalnost predsedniku Srbije i ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na podršci i tome što se za prvih 100 dana rada Vlade prepoznala potreba za donošenjem ovog zakona.

Odalović je dodao da će se u narednom periodu sprovesti sve potrebne aktivnosti na izradi nacrta, izrazivši pritom uverenje da bi taj akt mogao da bude u skupštinskoj proceduri na jesen.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač naglasio je da porodice nestalih više od 20 godina čekaju svoje najrođenije i još uvek veruju da nisu nestali.

Nadam se da će zakon biti donet i u ime porodica molim da se on donese, rekao je Pjevač.

 

Izvor: Vlada Srbije