Glas Amerike: Bugarski portal Arms voč i dalje piše o srpskim minama u Ukrajini

Glas Amerike: Bugarski portal Arms voč i dalje piše o srpskim minama u Ukrajini

23/11/2019 Off By BERB

 

Iako Srbija zvanično ne izvozi oružje u Ukrajinu, vojska te zemlje u sukobima sa proruskim separatistima na istoku zemlje, u Donbasu, koristila je krijumčareno oružje proizvedeno 2016. godine u Srbiji, javio je bugarski portal Arms voč (Arms Watch).

 

Autorka teksta je bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, koja je na istom portalu pisala o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Srbije u prodaju naoružanja i hapšenju uzbunjivača iz valjevske fabrike Krušik.

Tekst je oblino ilustrovan fotografijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane Donbasa 9. novembra. Na jednoj od njih, kako se navodi, prikazana je srpska minobacačka mina M73 HE KV, kalibra 60 milimetara, koju su pronašli vojici DNR u Donbasu, a koju je ispalila ukrajinska vojska, ali koja nije eksplodirala.

Portal podseća da ovo nije prvi dokumentovani slučaj da ukrajinska vojska koristi srpske minobacačke mine i navodi da su tri strane vlade naručile i nabavile takve mine M73HE od srpske fabrike oružja Krušik – vlade SAD, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Saudijska Arabija, prema javno dostupnim podacima, zvanično ne izvozi oružje u Ukrajinu, američka vlada, podseća portal, zvanično je odobrila izvoz smrtonosnog oružja u Ukrajinu, ali godinu dana kasnije, u decembru 2017. godine, dok UAE, međutim, prema ukrajinskim podacima, izvoze oružje u tu zemlju.

Prema dokumentima, 2016. Emirati su nabavili ukupno 120.000 komada minobacačkih ganata proizvedenih u Krušiku, a među njima i 60 mm M73HE minobacačke mine kakve su pronađene u Donbasu, navodi Arms voč.

Izvoznik je, dodaje se u tekstu, “bio privatna srpska kompanija GIM” koju je, prema pismu upućenom Krušiku, “predstavljao otac srpskog ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović”.♦