MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI: “Veseli svet” Dragana Petrovića

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI: “Veseli svet” Dragana Petrovića

06/12/2018 Off By BERB

 

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, 7. decembra u 19 časova biće otvarena izložbe Dragana Petrovića, Veseli svet.

 

Veseli svet, naziv je izložbe koja prikazuje najznačajnija fotografska dostignuća Dragana Petrovića, koja su nastala u periodu od početka osamdesetih do kraja devedesetih godina prošlog veka.
Usled osobene estetike i karakeristika koji određuju profesionalno kretanje Petrovića kao komercijalnog fotografa prisutnog na narodnim veseljima i tradicionalnim porodičnim skupovima u Srbiji, fotografije predstavljaju svojevrsno društveno – antropološko mapiranje. Istovremeno, one nam omogućavaju da, iza kulturnih manifestacija, posmatramo svakodnevicu jednog vremena i jednog sveta, neprimetno ulazeći u domen subverzivnog.

Izložba Veseli svet realizuje se u saradnji sa Centrom za fotografiju. Trideset fotografija Dragana Petrovića nalazi se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.


foto Dragan Petrović


Istoričar umetnosti Slavko Timotijević u svom tekstu povodom izložbe navodi: „Za Dragana Petrovića se može slobodno reći da svojim fotografijama otkriva specifične manifestacije životnih radosti. Ono što Dragana Petrovića čini velikim umetnikom jeste sposobnost da sa haotične platforme stvarnosti izdvoji one uzorke koji predstavljaju fascinantni kulturološki miks sačinjen od autentičnih aktera, etno pozadine, zakasnele modernosti obučene u ruho lokalnih fantazmi o modi i ponašanju…“

Ivan Petrović (Centar za fotografiju) takođe u tekstu o Draganu Petroviću iznosi: “…umetnost dokumentarizma u mnogome se bazira na estetici lokalnog, fragmentarnog i, često, profanog. Sasvim je drugo pitanje da li jedan proizvod ostaje na nivou lokalnog folklora i kulture ili ima složeniju i dublju misaonu komponentu. U slučaju rada Dragana Petrovića susrećemo se sa onom vrstom fotografskog dostignuća, koje, sada je to sasvim sigurno, može da posluži kao merilo učenja o fotografiji“. (tekst: Ivan Petrović, Pogled sa sporednog koloseka – fotograf Dragan Petrović)

Izložbom fotografija Dragana Petrovića Veseli svet, Muzej savremene umetnosti želi da ukaže na potrebu sistematičnijeg posvećivanja domaćoj fotografskoj produkciji i njenoj reprezentaciji u okviru umetničkog sistema delovanja, ali i uopšte na fotografiju kao na jedan od najzastupljenih umetničkih medija danas(Press MSUB).♦