PAO DOGOVOR/ Konačno: Severna Makedonija i Ohridska arhiepiskopija!?

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najvjerovatnije u subotu, u Prespi, tvrde grčki mediji.

 

“Dogovor bi mogao biti objavljen danas”, rekao je neimenovani zvaničnik vlade, prenosi Rojters.

Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom u ponedjeljak, i najavili da će danas nastaviti razgovor. Tada će sve biti jasno.

Očekuje se, naime, da nakon konačnog dogovora bude objavljeno zajedničko saopštenje za grčku i makedonsku javnost.

“Skopsko pitanje: jedan korak do ugovora”, “Danas se zatvara pitanje u Skoplju”, “Danas ključni telefonski razgovor”, “Severna Makedonija je ime oko kojeg su se složili premijeri”, samo je deo naslova u grčkim medijima, nakon jučerašnjeg razgovora Ciprasa i Zaeva.

Grčki mediji tvrde da je Zaev taj koji je izabrao da novo ime ove bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija ali i na promenu Ustava, što, kako navode, podrazumeva promenu identiteta.

Suština je, kažu, da se Makedonija, praktično, svodi na istoriju.

Pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika u grčkoj vladi, Zaev je navodno pristao i na novo ime, inače, nekanonske makedonske pravoslavne crkve, koja će se ubuduće zvati samo Ohridska arhiepiskopija.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je posele jučerašnjeg telefonskog razgovora dvojice premijera izjavio za atinske medije da je Zaev pristao na uslove.

“Ako pregovori završe danas, proces će biti okončan”, rekao je Kocijas i dodao da je Republika Severna Makedonija izbor Zaeva od svih predloga koji su bili na stolu tokom pregovora uz posredovanje izaslanika UN Metjua Nimica, piše makedonski Kurir.

“I problem Ustava je rešen na inicijativu Skoplja, a i Crkva će se zvati Ohridska arhiepiskopija, što je istorijski naziv, koje ova crkva nosi vekovima”, rekao je Kocijas.

Postizanje dogovora o prevazilaženju spora dugog više od 25 godina biće od velikog značaja za obe zemlje, posebno Makedoniju koja očekuje da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU i poziv za priključenje NATO-u već na predstojećem samitu u Briselu.(Agencije)♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

In memoriam: Godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (GI SDP) ubijen je na današnji dan pre godinu dana u severnom delu Kosovske Mitrovice.   Danas će godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića...

Aleksandar Vučić razgovra sa ambasatdorima EU – Kosovo centralna tema

Ranka Čičak Ambasadorii zemalja EU u Beogradu danas su razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Glavna tema razgovora bilo je Kosovo i čuvene takse na robu iz Srbije i BiH....

Dodik najavio susret sa Putinom

  BiH mediji bave se posetom predsednika Rusije Putina Srbiji i prenose ocenu Predsedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je to jasan simbol i poruka mira, prijateljstva i podrške Srbiji...

Novogodišnji prijem u MSP: Dačić vežba Kaljinku!

Ranka Čičak Na novogodišnji prijem ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića, danas nije došao američki ambasador. Pitala sam ga da li se ambasador izvinio, a on mi je odgovorio da...