BMSU: Izložba Grupe MEČ u Legatu Čolaković

BMSU: Izložba Grupe MEČ u Legatu Čolaković

11/04/2018 Off By

 

Retrospektivna izložba od 1975. do 1990. biće otvorena u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u petak, 13. aprila u 19 časova i trajaće do 26. maja 2018. godine.

 

Izložba je proistekla je iz temeljnog istraživanja kulturne baštine alternativnih, teorijskih, performativnih i strategijskih pozicija u arhitekturi sedamdesetih i osamdesetih godina i predstavlja povod da se sagleda istorijska uloga i predstavi i afirmiše ova važna pojava u oblasti arhitekture i kulture uopšte. Kustos izložbe je Biljana Tomić.

Prošlo je trideset i sedam godina od otvaranja izložbe Urbana kuća, kada je zvanično objavljena arhitektura Novog pokreta Grupe MEČ: Marjana Čehovina, Dejana Ećimovića, Slobodana Maldinija, Mustafe Musića i Stevana Žutića, u Galeriji SKC, decembra 1981. godine. Takođe, prošlo je četrdeset i tri godine od kada je Čarls Dženks 1975. prvi put upotrebio termin postmoderna arhitektura. To vreme osamdesetih godina obeležila je pojava Novog talasa i uspon Nove arhitekture, kroz intenzivnu komunikaciju u okviru jugoslovenskih i međunarodnih susreta, na relaciji Beograd-Zagreb-Ljubljana.

Arhitekte iz Grupe MEČ započeli su istraživanja tokom sedamdesetih u vremenu otvaranja i značajnih promena u svim oblastima kulture, s radikalizovanim stavovima i anticipacijom novih pojava u arhitekturi. Njihova prva predstavljanja bile su autorske izložbe, koje započinju Marjan Čehovin i Mustafa Musić, s izložbom Alternativna arhitektura u Galeriji SKC, 1975, zatim Dejan Ećimović, s prezentacijom Primarna arhitektura u Galeriji SKC, 1979, i Slobodan Maldini s projektom Misaoni prostori ili prilog grafičkom istraživanju estetike prostora u Galeriji SKC, 1980. godine. Tokom ovih godina oni aktivno izlažu, pojedinačno ili grupno, na izložbama Eksperiment 7. u Muzeju primenjene umetnosti, 1975, Solarna arhitektura, u Salonu Muzeja savremene umetnosti, 1980, Jugoslovenski trijenale ekologije-umetnosti, u Salonu Rotovž u Mariboru, 1980, Sedmi salon arhitekture, MPU, 1980, Arhitektura zemlje, Salon MSU, 1981, Vertikalna umetnost, u Kulturnom centru Beograda, 1981, Terra 2, u Vroclovu, Poljska, na Bijenalu u Veneciji, Parizu…

Grupa je osnovana 1. januara 1980. godine u stanu Mustafe Musića i brojala je tri člana. Naziv je dao Čehovin prema početnim slovima njihovih prezimena, Musić, Ećimović, Čehovin – MEČ. Zatim su se njima pridružili Maldini i Žutić. Zvanično, Grupa MEČ se predstavlja po prvi put na izložbi Urbana kuća, 1981. godine. Grupu MEČ, u punom sastavu i prema abecednom redu čine: Marjan Čehovin, Dejan Ećimović, Slobodan Maldini, Mustafa Musić i Stevan Žutić.

Izložba Urbana kuća, održana je 1981. u Galeriji SKC u Beogradu, na inicijativu autora, zatim u Studiju Galerije suvremene umejtnosti u Zagrebu, na poziv Marjana Susovskog i Društva arhitekata Zagreba, i u Galeriji ŠKUC u Ljubljani, na poziv Marine Gržinić i Saveza arhitekata Slovenije.

Daljnje aktivnosti Grupe MEČ, odvijaju se u okviru pojedinačnih aranžmana članova: Ećimovića, Maldinija, Žutića i Čehovina, ili aranžmana Musić, Maldini, Žutić s profesorom Bogdanovićem, povodom izložbe Tri generacije beogradskih graditelja (Odnos prema nasleđu), posvećene Aleksandru Deroku. Izložba je odražana 1984, u Izložbenom salonu JNA, Zagreb, Umetničkoj galeriji u Kruševcu i u prostoru Sintum u Karađorđevoj ulici u Beogradu.

Izložbu Grupa MEČ: Retrospektivna izložba od 1975. do 1990. prati publikacija u izdanju Muzeja savremene umetnosti koja nudi teoretski osvrt na vreme pojave Grupe MEČ, zatim na njene istorijske relacije, a takođe i osvrte na vreme osamdesetih godina dvadesetog veka.♦