Zorana Mihajlović: Žeželjev most spaja ružnu prošlost i sjajnu budućnost

 

„Spajanjem Žeželjevog mosta konačno je završeno bombardovanje koje je počelo 1999. godine. Žeželjev most danas je simbol sjajne budućnosti, jer se nalazi na jednom od najvažnijih evropskih koridora i deo je najvećeg svetskog projekta „Jedan pojas, jedan put“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“, dr Zorana Mihajlović i nastavila:


„Dok stojim ovde ne mogu da se ne setim da je 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, srušen ovaj most. To bombardovanje prestalo je u petak, u 17.25, kad je su dve obale Dunava ponovo spojene, a iz te ružne prošlosti Žeželjev most nam donosi i sjajnu budućnost“, rekla je Mihajlovićeva posle obilaska gradilišta Žeželjevog mosta sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i šefom Delegacije EU, Semom Fabricijem.

Ona je naglasila da Žeželjev most, kojim će vozovi ići 150 kilometara na sat, ne samo da se nalazi na najvažnijem pravcu u ovom delu Evrope, Koridoru 10, već je i deo trase buduće brze pruge Beograd-Budimpešta.
„Novi Sad je sa Žeželjevim mostom ušao na mapu najvećeg globalnog projekta „Jedan pojas, jedan put“. Ovakvi projekti važni su za budućnost Srbije, jer znače više investicija i više posla“, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je dodala da su problemi u realizaciji projekta rešeni zahvaljujući tome što su svi učesnici u projektu radili kao tim, i posebno se zahvalila radnicima i izvođaču, koji je održao reč i završio spajanje u dogovorenom roku.
Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, rekao je da je danas veliki dan za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju, jer će most biti deo modernizovane pruge najpre od Beograda do Novog Sada, a u drugoj fazi i do Budimpešte.
„Hvala Vladi Srbije, a posebno potpredsednici Vlade koja je zajedno sa svojim saradnicima „muški“ gurala ovaj projekat, za čiju realizaciju je bilo potrebno na dnevnom nivou koordinirati više učesnika u projektu i rešavati brojne tehničke probleme“, rekao je Mirović i dodao da će se pravi značaj ovog projekta shvatiti kad se vozom od Novog Sada do Beograda bude putovalo četrdesetak minuta.
Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, rekao je da je spajanje Žeželjevog mosta značajna prekretnica u realizaciji projekta i podsetio da je Evropska unija bila uključena od najranije faze i donirala ukupno 34 miliona evra.
„Žeželjev most važan je za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju u celini, jer je deo jednog od glavnih koridora u ovom delu Evrope, Koridora 10, ali i deo nove transportne politike Srbije, koja je deo procesa pristupa Srbije Evropskoj uniji“, rekao je Fabrici.(Press MDSI)♦

Next Post

Promocija u Kulturnom centru Grad: USE IT BELGRADE Vodič za putnike, ne za turiste

ned okt 22 , 2017
  U ponedeljak 23. oktobra u Kulturnom centru Grad od 19 sati biće predstavljeno prvo izdanje USE IT Belgrade mape, […]

DANAS