Dačić uputio čestitku povodom stupanja na dužnost šefu kineske diplomatije

Dačić uputio čestitku povodom stupanja na dužnost šefu kineske diplomatije

31/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je čestitku novom ministru spoljnih poslova Narodne Republike Kine Ćin Gangu povodom imenovanja na ovu dužnost.

„Ekselencijo,

Povodom Vašeg imenovanja na dužnost ministra spoljnih poslova Narodne Republike Kine, upućujem Vam srdačne čestitke i najlepše želje za uspešno obavljanje ove odgovorne dužnosti.

Uveren sam da će Narodna Republika Kina, sa Vama na čelu diplomatije, dalje jačati svoj ugled na međunarodnom planu i postizati nove uspehe u svim oblastima svog razvoja.

Biće mi izuzetna čast da zajedno sa Vama nastavim saradnju koju sam imao i sa Vašim prethodnikom, Vang Jiem, u daljem osnaživanju naših tradicionalno bliskih i neraskidivih veza,  saradnji u svim oblastima, još tešnjoj saradnji i povezivanju naša dva prijateljska naroda, kao i zajedničkom nastupu u očuvanju osnovnih principa međunarodnog prava i ključnih načela Povelje Ujedinjenih nacija, u trenutku ogromnih izazova sa kojima se suočavamo na globalnom planu.

Koristim ovu priliku da još jednom ponovim čvrsto opredeljenje Republike Srbije za dalje obogaćivanje i razvoj svestrane saradnje sa Narodnom Republikom Kinom na osnovama sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva, kao i posredstvom mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i kineske inicijative „Pojas i put“, čemu sam spreman da, kao i do sada, nastavim da pružam snažan lični doprinos.

Visoko cenimo kontinuiranu podršku Narodne Republike Kine suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Republike Srbije, odnosno nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova. Uveravam Vas da će Republika Srbija i ubuduće nastaviti da pruža snažnu i doslednu podršku politici „jedne Kine” i principu ,,jedna zemlja – dva sistema“.

Iskreno se radujem našoj budućoj zajedničkoj saradnji, uz poziv da u najskorije vreme posetite Republiku Srbiju, kao i uz moju ličnu spremnost da u obostrano prihvatljivom terminu ponovo posetim Vašu predivnu zemlju, što bi mi bila posebna čast i zadovoljstvo.

U iščekivanju našeg što skorijeg susreta, primite, Vaša ekselencijo, još jednom moje srdačne čestitke i izraze mog visokog uvažavanja“, navodi se u čestitki.