Канада заинтересована за сарадњу у области рударства и ОИЕ

Канада заинтересована за сарадњу у области рударства и ОИЕ

28/12/2022 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић састала се данас са амбасадором Канаде у Републици Србији Џајлсом Норманом са којим је разговарала о унапређењу сарадње две државе у области рударства и енергетике.

 

Осим примарног циља , обезбеђења сигурности снабдевања енергијом и енергентима, приоритет Министарства рударства и енергетике је борба против климатских промена, поручила је министарка Ђедовић и нагласила да је за то од кључне важности повећање удела обновљивих извора енергије у бруто финалној потрошњи.

„Интензивно радимо на припреми трогодишњег плана аукција који треба да подстакне изградњу нових капацитета на ветар и солар. Прве аукције за ветроелектране очекујемо већ у првом кварталу следеће године. Интересовање је заиста изузетно велико, што изискује и велики опрез, како пребрза интеграција велике количине енергије из ОИЕ не би угрозила капацитет и сигурност електроенергетског система. Важно је напоменути и да уз подршку Министарства ЕПС планира велике пројекте ветро и соларних електрана“, изјавила је Ђедовић.

Амбасадор Норман је рекао да канадске компаније имају веома дугу и успешну историју пословања у Републици Србији, пре свега у сектору рударства. „Полазећи од важности критичних минералних сировина, Канада је усвојила Стратегију минералних сировина са циљем да постанемо глобални добављач кључних минералних сировина и чистих технологија заснованих на њима, кроз одрживо рударство и уз поштовање највиших стандарда заштите животне средине“, изјавио је Норман. Амбасадор је додао да је Канада отворена за унапређење сарадње са Републиком Србијом, како у области рударства, тако и у области обновљивих извора енергије.

Ђедовић је истакла да је Министарство рударства и енергетике заинтересовано за сарадњу са Канадом у смислу размене искуства у вези са експлоатацијом минералних сировина, као и рекултивације и заштите животне средине са аспекта рударских активности.

Амбасадор Норман је пренео позив министарки за учешће на највећој светској рударској конвенцији PDAC, која окупља око 30.000 учесника из више од 130 земаља, међу којима и 2.500 инвеститора.