BEOGRAD: GOSTI – ČLANOVI PREDSEDNIŠTVA BIH

BEOGRAD: GOSTI – ČLANOVI PREDSEDNIŠTVA BIH

22/07/2015 Off By

Verujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti. Razgovarali smo o konkretnim projektima, o ekonomskim temama. Postigli smo dogovor da u septembru održimo zajedničku sednicu Vlade Srbije i Saveta ministara BiH, rekao je novinarime premijer Vučić


644396_docek-delegacije-

Ranka Čičak

PREDSEDNIK Vlade Srbije, Aleksandar Vučić sastao se danas u beogradskoj Palati Srbija sa svojim gostima, članovima Predsedništva BiH, Draganom Čovićem, Mladenom Ivaniševićem i Bakirom Izetbegovićem. Više od 200 akreditovanih novinara iz celog regiona pratilo je ovaj događaj. Na konferenciji za novinare rukovodioci Srbije i BiH ocenili su ovaj sastanak veoma korisnim za budućnost.

Vučić je rekao da su razgovarali otvoreno, iskreno i da su takvi razgovori uvek najbolji:
– Verujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti. Razgovarali smo o konkretnim projektima, o ekonomskim temama. Postigli smo dogovor da u septembru održimo zajedničku sednicu Vlade Srbije i Saveta ministara BiH. Pre toga ćemo biti zajedno na Bečkoj konferenciji u nastavku Berlinske. Predsednik Nikolić će u ranu jesen ponovo ići u Sarajevo.
Vučić kaže da Srbija želi najbolje odnose sa BiH:
– To ne krijemo. To ponavljamo i na tome ćemo da insistiramo. Pre i posle 11 jula, to je dugoročna politika Srbije, od koje mi, ni po koju cenu, nećemo odustajati. Danas smo razgovarali o izgradnji infrastrukture putne i železničke. Razgovarali smo o saradnji u namenskoj industriji. Mislimo da zajednički nastupamo na trećim tržištima. Radne grupe će narednih dana otići iz Beograda u Sarajevo i iz Sarajeva u Beograd da rade na tome. Već sarađujemo sa Igmanom iz Konjica, a možemo i sa Travnikom i Bijeljinom i Palama i sa Goraždem i mnogim drugim fabrikama. Razgovarali smo i o saradnji u energetici. O izgradnji elektro mrežnog sistema između Bajine Bašte, Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori.
Mislimo da možemo zajednički da privlačimo turiste. Da napravimo sličan vizni i bezvizni režim za turiste iz različitih delova sveta. Da ih privlačimo ponudama, da promovišemo odlazak na teritoriju BiH i Srbije. Ovaj posao će nastaviti da rade radne grupe i resori.
Vučić je ponovio da Srbija gleda u budućnst, poštuje BiH i želi najbolje moguće odnose:
– Ne znači da ćemo uvek oko svega iz prošlosti da se saglasimo, ali ćemo iskreno i otvorena srca umeti i uspeti da opravimo stvari u budućnosti. I ako su neki pre nas bili nedovoljno sposobni pa su u tešku situaciju doveli naše narode, mi nemamo pravo da ne uradimo sve drugačije od njih, da onima koji dolaze posle nas, obezbedimo bolju budućnost.
Dragan Čović je rekao da mnogo stvari teraju na razmišljanje o prošlosti:
– Međutim, ja mislim da ima mnogo više onih stvari koje nas motiviraju da gledamo ispred sebe i prepoznamo prednosti dobro susjedskih prijateljskih odnosa. Preduvjet za to je i naš današnji posjet Beogradu. Jedanaest dana nakon Srebrenice danas pričamo o drugačijim temama, o gospodarstvu, infrastrukturi, energetici, namenskoj industriji, turizmu. Vjerujem da ćemo već sutra u Predsjedništvu BiH razgovarati o današnjoj posjeti , o dolasku Nikolića u BiH u desetom mjesecu. Za nas u BiH, koji imamo ožiljke proteklog rata na svakom koraku, put da to ostavimo povijesničarima je jedini. Mi ćemo razvijati suradnju između Srbije i Bosne i Hercegovine.
Čović je rekao da glasnogovornici ne mogu biti oni koji nose mržnju i razdor. To mora biti velika masa svih građana koji žele bolju budućnost.
Na pitanje da li je pomirenje moguće samo na nivou ekonomske saradnje, da li je moguće pomirenje ako zvanično Sarajevo i dalje zločine nad Srbima predstavlja kao izolovane incidente, a ne kao ratni zločin, Ivanišević je ponovio da prošlost treba ostaviti istoričarima, kako se ne bi ponovile devedesete godine.
Bakir Izetbegović je rekao da je svaki zločin isti i mora biti suđen.Podsetio je da je svaki deseti građanin Sarajeva poginuo, a svaki treći je u prošlom rartu bio ranjen.
Vučić je rekao da je spreman da i pored onoga što se desilo njemu u Srebrenici, pozitivno gleda na saradnju:
– To što se meni desilo je gotovo ništa u odnosu na one koji su stradali. Ako oni opraštaju, bilo bi smešno da to ja ne uradim.
Na pitanje zašto je Orić oslobođen, a pušteni su i oni koji su zbog nereda u Srebrenici bili uhapšeni, Izetbegović je odgovorio da proces protiv Orića traje i on će odgovarati:
– Što se Srebrenice tiče, mi smo odmah posle tog događaja došli u posetu gospodinu Vučiću i Srbiji. Tražio sam da ne idemo u Karađorđevo, upravo zato što sam hteo da budem s narodom u centru Beograda.
Ivanišević nije hteo da komentariše Dodikove napade na njega:
– Ja ću u Sarajevu čuvati interese srpskog naroda. Mislim da Beograd nije mesto koje bi koristili za naše sukobe. <


DOGAĐAJI – DANAS

fapNOVA TERENSKA VOZILA FAP 1118 ZA VOJSKU SRBIJE

Primopredaji kamiona prethodio je sastanak rukovodstva fabrike sa ministrom odbrane kada je naglašena važnost rešavanja strateškog partnerstva. Predstavnici

 

 

_foto-djordje-kojadinovic_fKONFERENCIJA ZA MEDIJE MINISTRA STEFANOVIĆA: OSOBE OSUMNJIČENE ZA TERORIZAM NISU POKUŠAVALE DA UĐU U SRBIJU

Upitan o smrti nemačkog državljanina u Borči, on kaže da je policija koja je obavila uviđaj sve informacije

 

 

zene187AKCIJA MUP- A: STOP NASILJU

  Ministar Nebojša Stefanović je istakao da je veoma važno da policajci bolje poznaju svoje komšije, sugrađane koji

 

 

 

bicikli‚872PORUKA BICIKLISTA – OTVORITE STAZU

Biciklisti pozdravljaju izjavu gradonačelnika da razume problem kao i volju gradskih vlasti da isti reše, ali i podsećaju