Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem

Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem

27/12/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, političkoj i bezbednosnoj.  

“Jučerašnja zabrana ulaska Njegovoj svetosti i zabrana da ode u Pećku patrijaršiju najbolje govori o onima koji su to izveli, a to su samo delimično vlasti u Prištini. Oni koji su najavljivali da će to osuditi, to su uradili na način da me je bilo sramota. To je jedna od najvećih sramota koje su mogli da priušte sebi, a ne nama”, poručio je predsednik Vučić nakon sastanka. On je rekao da se svakodnevno vode razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice.
“Oni su teški, ali moramo da ih vodimo. Oni, koji su zajedno sa NATO zemljama zgazili suverenitet Srbije, gaze rezoluciju UN, Kumanovski sporazum, a drznuli su se da govore o nekom teritorijalnom integritetu i još vam govore da vam curi vreme”, naveo je predsednik i dodao da je dobro da znamo da oni žele sukobe i da treba svi da znaju da je to istina. On je ponovio da su Srbi na Kosovu i Metohiji izašli na barikade jer im je rečeno da će formirati ZSO još pre 10 godina, da ne mogu na referendum, ali da će moći na izbore.
“Onda upadaju u izborne komisije i hapse ljude. Uhapsili su Pantića pod optužbom da je ratni zločinac, a nije bio dok je bio policajac. Dajte Pantiću da se leči, da ide u kućni pritvor ili makar da bude u Kosovskoj Mitrovici. Tražimo da se poštuje ono što je potpisano još 2013. godine”, rekao je predsednik Vučić.
“Ja sam ponovio i podvukao da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir i molio sam lično i predsednika i čitavu Vladu da učine sve da se sačuva mir. U isto vreme to molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jednako molim i velike sile, institucije koje su važne i koje donose odluke u centrima moći, odluke koje neretko utiču na živote svih nas, da i oni daju sve od sebe da utiču da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa. Ja sam potpuno siguran da oni to mogu, a molim se Bogu u ove pretpraznične dane da svojom ljubavlju dotakne i umove i srca svih, a naročito onih koji žive na Kosovu i Metohiji i da Bog da mira između Albanaca i Srba. Da i svima nama koji slavimo Božić, pravoslavnim hrišćanima, to bude dan radosti, dan mira, dan ljubavi”, poručio je patrijarh srpski Porfirije i istakao da je činjenica da samo mi, između sebe i svojim naporima, možemo bolje razumeti jedni druge i da se može naći put u zajednički život, ako za to postoji dobra volja.
“Bolna je i ta činjenica i pitanje – da li postoji ijedan poglavar neke verske zajednice koji ne može da poseti svoj narod i svoje vernike i uđe u svoju kuću. Manastir Pećka patrijaršija je imovina SPC i kuća poglavara SPC, njenog patrijarha”, zaključio je srpski patrijarh i naglasio da je uveren da će uskoro biti sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.