Квалитет воде и ваздуха у Пироту у граничним оквирима

Квалитет воде и ваздуха у Пироту у граничним оквирима

27/12/2022 Off By BERB

ФОТО: Јована Рошул/Министарство заштите животне средине

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас после седнице Кризног штаба у Пироту да је за грађане тог града и Беле Паланке важно да је концентрација амонијака у оквиру граничних вредности након превртања цистерне са амонијаком 26. децембра.

 

Она је истакла да је анализа квалитета воде у Нишави показала да је на једној од две локације са којих су узорци узети вода нешто лошијег квалитета, као и да ће се ситуација пратити тако што ће бити узети узорци још четири пута како би се урадиле додатне анализе.

Вујовић је рекла да ће инспектори Министарства узети узорке земљишта када се уклоне вагони и када локација буде безбедна и приступачна и додала да ће јавност редовно бити обавештена и о квалитету воде и ваздуха као и о свим добијеним резултатима и препорукама.

Нагласивши да блиско сарађује и да има непрекидну комуникацију са другим министрима и релевантним институцијама, Вујовић је подвукла да Министарство заштите животне средине на основу резултата даје препоруке Штабу за ванредне ситуације.

Министарка је подсетила да је јуче захваљујући брзој реакцији Агенције за заштиту животне средине постављена мобилна станица за мерење квалитета ваздуха на којој је инсталиран и анализатор који показује концентрацију амонијака и захвалила градоначелнику Пирота Владану Васићу и свим члановима Кризног штаба на правовременој реакцији и спречавању еколошке катастрофе.