Јубиларно 50. извођење Толстојеве драме „Царство мрака“

Јубиларно 50. извођење Толстојеве драме „Царство мрака“

24/12/2022 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

Представа „Царство мрака“ према тексту Лава Николајевича Толстоја, у режији Игора Вука Торбице (1987-2020), биће 50. пут изведена 26. децембра (20,30) на Сцени „Раша Плаовић”.

 

У овој драми, коју је један од највећих руских реалиста свог доба написао 1886. године, улоге тумаче Олга Одановић (Матрјона), Хана Селимовић (Анисја), Вања Ејдус (Акуљина), Ненад Пећинар (Петар), Анастасиа Мандић (Кума), Марко Баћовић (Аћим), Иван Ђорђевић (Никита), Никола Вујовић (Митрић), Ивана Шћепановић (Марина), Новак Радуловић (Сват) и девојчица Јелена Благојевић (Ањутка).

Драма „Царство мрака“, премијерно изведена 24. марта 2017. године, изводи се на сцени у простору иза специјалне стаклене преграде захваљујући којој глумци не могу ни да виде ни да чују публику, а за такво несвакидашње решење, први пут примењено у неком београдском позоришту, редитељ је сматрао да постоје концептуални, практични и уметнички разлози.

Ауторски тим представе чине и Молина Удовички Фотез / Тијана Грумић (драматурзи), костимограф Марина Меденица, аутор сценографије и дизајна светла је Бранко Хојник, композитори су Ален и Ненад Синкауз који је урадио и избор музике, сценски говор је поставила Љиљана Мркић Поповић, асистент сценографа је била Дуња Костић, а асистент костимографа Олга Мрђеновић.
Комад је до сада освојио седам признања – на 25. Међународном позоришном фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен“ 2017, Торбици је припала Награда за најбољу режију, а Ивану Ђорђевићу Награда за најбољег младог глумца.

Следеће године, на трећем Театарском фестивалу „Позоришно пролеће“ у Шапцу, освојена је Награда за најбољу представу, Хана Селимовић је добила Награда за најбољу глумицу, а Олга Одановић Награду за глумачко остварење.

На шестом Драма фестивалу у Љубљани, одржаном крајем маја 2019. године, „Царству мрака“ припала је Наградa публике „Јернеј Шугман“ за најбољу представу.

Исте године, у октобру, на IX Руском међународном позоришном фестивалу у Нижњем Новгороду, освојена је Специјална награда за представу у целини и оригинално драмско читање Толстојевог дела.

Заједно са глумачким ансамблом представе и публиком која је воли и радо гледа, Народно позориште у Београду чува ту чудесну стваралачку светлост којом је Игор Вук Торбица осветлио „Царство мрака“.

Игор Вук Торбица био је један од најбољих редитеља млађе генерације који је оставио дубок траг у већини српских и регионалних позоришта.