Србија усвојила „Мапу пута за подршку енергетици”

Србија усвојила „Мапу пута за подршку енергетици”

23/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

На предлог Минстарства рударства и енергетике, Влада Републике Србије усвојила је „Мапу пута за подршку енергетици“, чиме су се стекли услови за потписивање Финансијског споразума са Европском комисијом за ИПА 2023, којим ће бити обезбеђено 165 милиона евра директне секторске буџетске подршке за енергетику.

 

„Мапа пута усредсређена је на непосредне потребе са циљем да се у овим кризним временима пружи подршка најугоженијим домаћинствима и малим и средњим предузећима, али и настави путем енергетске транзиције“, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић. Она је још једном захвалила Европској унији што је у време светске енергетске кризе препознала важност подршке нашој земљи и определила значајна финансијска средства.

Усвајање „Мапа пута за подршку енергетици“ додатно ће учврстити инситуционални одговор државе на енергетску кризу и од изузетног је значаја за даље унапређење енергетске стабилности у Србији, нагласила је Ђедовић.

Документ је усаглашен путем јавног консултативног процеса са свим заинтересованим странама, јавним институцијама, организацијама цивилног друштва, Европском комисијом, као и међународним финансијским институцијама.