Premijera predstave “aTMosfera” u NP u Temišvaru

Premijera predstave “aTMosfera” u NP u Temišvaru

20/12/2022 Off By BERB

U nedelju 18. decembra je uspešno završen višemesečni proces od nastanka same drame do realizacije, a u okviru projekta Temišvar – Evropska prestonica kulture 2023. Izvedena je premijera trojezične predstave na srpskom, mađarskom i rumunskom jeziku pod nazivom “aTMosfera” u Sali 2 Narodnog pozorišta “Mihaj Eminesku” Temišvar.

 

Tekstovi su nastali na dramskoj radionici “Banat u Evropi” zajedničkim radom dramaturga: Nikole Stanišića (Vršac, Srbija), Ane Varšanji (Segedin, Mađarska) i Andreja Ursua (Temišvar, Rumunija).

Glumice Narodnog pozorišta “Sterija”, Monika Boldovina Bugle i Tamara Tamči Toskić, tumačile su lik bake i unuke polazeći od upoznavanja, neprihvatanja navika jedna druge, do pomirenja sa sudbinom, uz sjajno vođenje reditelja Gavrila Pinta.

Priča Ane Varšanji se bavi likovima koje spletom okolnosti sudbina povezuje i na veoma specifičan način saznaju tužne okolnosti koje će ih zauvek promeniti.

Predstava koja je izvedena na rumunskom jeziku je uradjena u komičnom žanru, ali zajedničko svim pričama je da povezuju region, poglede na život, kreativno iskustvo i na emotivan način prikazuje razne odnose izmedju bliskih ljudi, koji zauvek menjaju njihove buduće živote.