Даље унапређење постојећих односа Србије и Словеније

Даље унапређење постојећих односа Србије и Словеније

20/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са потпредседницом Владе и министарком спољних послова Републике Словеније Тањом Фајон да су политички дијалог и билатерална сарадња две државе традиционално добри и да постоји стална тежња обе стране за унапређењем постојећих односа.

 

Када су у питању европске интеграције, премијерка Брнабић је нагласила да Србија изузетно цени став Словеније, која заговара агенду проширења Европске уније, пре свега на регион Западног Балкана, и захвалила на континуираној подршци коју ова земља пружа Србији на европском путу. Србија ће, како је истакла премијерка, наставити реформе у области владавине права, које су важне за нашу државу и грађане и даљи привредни развој.
Говорећи о економској сарадњи, Брнабић је оценила да је Словенија значајан инвеститор на српском тржишту, додајући да компаније из ове земље запошљавају велики број људи у Србији, и нагласила да очекује да ће тај број у будућности наставити да расте.
Шефица словеначке дипломатије истакла је да је раст инвестиција позитивно оцењен и да Словенија настоји да привуче више српских компанија на своје тржиште. Она је навела да је Словенија заинтересована и за поновно успостављање железничког саобраћаја, који би умногоме олакшао сарадњу две државе.
Када је у питању ситуација на Косову и Метохији, Фајон је навела да је Словенија сагласна са неопходношћу потпуне имплементације Бриселског споразума и да подржава наставак дијалога под покровитељством Европске уније.