Грчка остаје посвећена територијалном интегритету Србије

Грчка остаје посвећена територијалном интегритету Србије

19/12/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је у разговору са министром спољних послова Грчке Николаосом Дендијасом потврђено да та земља остаје посвећена пружању подршке територијалном интегритету Србије.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре пренео да је шефа грчке дипломатије упознао са ситуацијом на Косову и Метохији, као и са тим да албанска страна не поштује Бриселски споразум.

Интерес Србије је да се сачува мир у региону и да се спрече сви могући инциденти, да будемо фактор мира и стабилности у региону, поручио је он и уједно исказао захвалност Грчкој на томе што подржава Србију на путу европских интеграција.

Дендијас је истакао да је у разговору са Дачићем поновио став Грчке о Косову, а то је да та земља наставља са подршком дијалогу између Београда и Приштине како би се постигло правно-обавезујуће решење.

Споразуми који су потписани у прошлости су важни и морамо да инсистирамо да се поштују, подвукао је он и додао да ће овај став поновити и у Приштини.

Према његовој оцени, сарадња не само између министара и влада двеју земаља, већ и председника Србије Александра Вучића и премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса кључна је за стабилност региона.

Грчка је посвећена даљем јачању стратешких веза са Србијом у свим областима, поручио је министар и подвукао да се та земља залаже за европске интеграције Србије и Западног Балкана.

Желимо да видимо да Србија наставља своје реформе у фундаменталним областима у складу са европском агендом, а ми ћемо помоћи колико будемо могли. Верујемо да је Србија интегрални део Европе, а Европска унија место где Србија припада, поручио је Дендијас.

Он је пренео да је на састанку било речи о томе како може да се прошири регионална сарадња , као и о организацији два трилатерална састанка, од којих је један између Грчке, Србије и Северне Македоније, а други између Грчке, Србије и Албаније.

Наши билатерални односи се баве различитом питањима – енергетиком, комуникацијама, трговином, туризмом, обновљивим изворима енергије. Постоји много области у којима можемо да сарађујемо и имамо вољу да побољшамо наше односе, нагласио је Дендијас.

Дачић је у знак пажње поклонио икону Светог Николе грчком колеги, који му је захвалио на поклону и истакао да му је посебна част што ће бити гост на слави српског председника Александра Вучића, али да је то част и за цео грчки народ и премијера Мицотакиса.

Одговарајући на питања новинара, први потпредседник Владе Републике Србије је истакао да, према информацијама којима тренутно располаже Чешка до краја свог председавања ЕУ неће ставити у процедуру захтев тзв. Косова за чланство у ЕУ, већ ће само о његовом пријему обавестити чланице.

Чешка је примила апликацију, а по најавама, како данас стоје ствари, на седници која би требало да буде ове недеље, они ће само информисати да су примили апликацију и неће је стављати даље у процедуру, рекао је Дачић.

Он је додао да ће се тим питањем бавити следећи председавајући, а то је Шведска која од Нове године преузима ту улогу, али се, на крају крајева, одлука о томе мора донети консензусом, чега у овом тренутку нема, јер пет земаља ЕУ, укључујући и Грчку, нису признале „Косово“.

Србији остаје и престоји и даље тешка борба у Савету Европе, јер је све пребачено за следећу годину, будући да Ирска тај посао није хтела да завршава за време свог мандата. Сада је Исланд на реду, а њима није у интересу да подгревају разне проблеме, већ им је у интересу да то прође у неком сагласју. Зато је наше очекивање да та тема неће бити брзо на дневном реду, објаснио је Дачић.