Интензиван рад на решавању проблема запослених у „Ресавици“

Интензиван рад на решавању проблема запослених у „Ресавици“

19/12/2022 Off By BERB

Брига државе за рударе ЈП ПЕУ “Ресавица“ ниједног тренутка није довођена у питање, о чему најбоље сведочи више од 40 милиона евра субвенција годишње како би ово предузеће могло да функционише.

 

Ове године, на захтев синдиката, обезбеђено је и једно додатно повећање зарада, управо у циљу побољшања материјалног положаја рудара, посебно ценећи допринос који су рудари „Ресавице“ дали у време кад смо се суочили са проблемима у снабдевању угљем наших термоелектрана.

Верујући да се сви проблеми најбоље решавају дијалогом, а узимајући у обзир реалне могућности државе у време кад се огроман новац издваја да обезбедимо сигурност снабдевања енергентима, као и субвенције које се већ издвајају за ЈП ПЕУ „Ресавица“, Министарство заједно са представницима репрезентативних синдиката и пословодства тог предузећа, интензивно ради на проналажењу одрживог модела којим би се решио проблем које су изнели представници запослених у овом јавном предузећу.

Држава жели да помогне и уверени смо да пут за побољшање положаја рудара води кроз сарадњу и партнерски однос кључних чинилаца у овом процесу. Сви се налазимо на заједничком задатку да обезбедимо сигурност снабдевања енергетског система, где и енергетска предузећа и држава већ имају довољно потешкоћа због енергетске кризе у Европи и свету.

Верујемо да је пут за дугорочно решавање проблема у ЈП ПЕУ „Ресавица“ у оптимизацији производних процеса и модернизацији производње која је важна не само за повећање економских параметара, већ и за одрживост производње и побољшање услова рада рудара.

Наш став је да енергетска транзиција мора бити и финансијски одржива и социјално праведна и намера нам је да све будуће одлуке у вези са консолидацијом и модернизацијом доносимо у дијалогу државе, синдиката и пословодства “Ресавице“, како бисмо заједнички дошли до решења која су одржива и која ће за резултат имати боље услове за живот људи у општинама у којима се налазе рудници у саставу ЈП ПЕУ „Ресавица“.