Мигрантска криза и даље велики изазов

Мигрантска криза и даље велики изазов

18/12/2022 Off By BERB

Foto: kirs.gov.rs

 

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић оценила је, поводом Међунардоног дана миграната који се обележава 18. децембра, да ће држава Србија наставити да се одговорно и хумано односи према свим оним људима којима је потребна заштита наше државе, али исто тако да неће дозволити кршење закона на њеној територији, према чему има нулту толеранцију.

 

Оценивши да је Република Србија предузела озбиљне мере адекватног збрињавања мигранатa, Станисављевић је навела да је кроз нашу земљу прошло преко милион миграната и да мигрантска криза и даље представљала велики изазов за Републику Србију.

С обзиром на то да је, упркос великим изазовима, Србија наставила успешно управљање миграцијама, за то је добила похвале и у овогодишњем Извештају Европске комисије о приступању Србије Европској унији, оценила је Станисављевић. Она је навела да је, од јануара 2022. године до данас, кроз центре којима руководи Комесаријат прошло 116.312 лица, што је повећање од 101,65 одсто у односу на исти период прошле године.

Комесарка је објаснила да тренутно у 16 прихватних и центара за азил борави 5.200 миграната, од тога 4.780 мушкараца, 156 жена и 264 деце из Марока, Авганистана, Сирије, Бурундија, Пакистана. Без обзира на дужину боравка у Србији, за све њих је обезбеђен смештај, храна, одећа, медицинска нега, а деца су укључена у образовни систем, рекла је комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић.

Ову годину, како је истакла, обележио је повећани прилив миграната из Азије и Африке, а кроз Србију је прошло и 133.715 избеглица из Украјине Комесаријат је, према њеним речима, у приватном смештају помогао око 4.000 избеглица из Украјине, док је на данашњи дан у Центру за азил у Врању смештено 83 лица.

„Наш народ је у прошлости осетио како је када на силу мораш да напустиш своју земљу и колико у тим тренуцима значи када вам неко помогне и пружи могућност да започнете нови живот. Управо због тога према мигрантима се опходимо са великом емпатијом, онако како се човек односи према човеку, без обзира на верску и националну припадност. Учинити себе добрим домаћином није лако, јер миграната има у нашој земљи у великом броју, а свима треба пружити социјалну и здравствену помоћ и адекватан боравак, али показали смо се у свему томе као одговорна држава. Сви људи морају да имају једнака права у држави у којој тренутно бораве. То је политика које се Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције придржавају и тиме ће наставити да се воде и у будућности“, закључила је комесарка.

У протеклим годинама Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције стамбено су збринули укупно 26.151 породицу/домаћинство, од чега је 19.573 избеглица из бивших Република СФРЈ и 6.499 интерно расељених лица са простора Косова и Метохије, као и 79 породица и домаћинстава повратника по споразуму о реадмисији. Економски је оснажено 22.580 породица/домаћинства избеглица, интерно расељених лица и повратника по споразуму о реадмисији обезбеђивањем средстава за доходовне активности.