SUTRA U SRBIJU KOD APATINA STIŽE 150 KAJAKAŠA IZ 16 ZEMALJA

SUTRA U SRBIJU KOD APATINA STIŽE 150 KAJAKAŠA IZ 16 ZEMALJA

21/07/2015 Off By

Iz nemačkog grada Ingolštat, 21. juna, po 60. put krenula je najstarija, najduža i najveća međunarodna, turistička, sportsko – rekreativna kajak, kanu i veslačka regata na svetu. Oko 150 kajakaša krenulo je na put dug preko 2500 kilometara do obale Crnog mora


regata

Grozdana Pašin logoturuzan

U APATIN, sutra 22. jula, uploviće 150 kajakaša iz 16 zemalja. Na ulazu u Srbiju u Apatinu, posle granične provere, kajakaši će boraviti na prostoru najmodernije marine u Srbiji, gde će njima u čast, kao i u Bogojevu, Starom Slankamenu i Brzoj Palanci, biti organizovan muzički i folklorni program uz večeru sa gradonačelnikom i direktorom Turističke organizacije.

U Bogojevu se boravi u vikend naselju kao gosti vikendaša, a opština Odžaci organizuje kulturni program, kojim predstavlja tradiciju i običaje ovog dela Srbije. U Bačkoj Palanci, odnosno u Čelarevu, učesnici 60. TID regate posetiće Muzej piva i “Slovački dom“.
U Novom Sadu boravi se na najlepšoj i najuređenijoj plaži na celom toku Dunava, novosadskom “Štrandu“. Za slobodan dan u Novom Sadu organizovan je prijem i turističko razgledanje grada za sve učesnike regate.
Stari Slankamen i Turistička organizacija opštine Inđija će se predstaviti sa turističkim potencijalima vinskog, istoriskog i zdravstvenog turizma.
Beogradska opština Palilula, domaćin regate u Beogradu, priprema boravak učesnika regate sa bogatim programom dešavanja. Za učesnike regate organizovan je turistički panoramski autobus za razgledanje Beograda.
U zidinama srednjovekovne Smederevske tvrđave boraviće svetski kajakaši, a Turistička organizacija Smedereva će se pobrinuti za kvalitetan prateći program.
U Velikom Gradištu dočekuje se Gradska slava uz posetu velikog narodnog vašara povodom praznika Sv. Ilije, kada će doći i mnogi drugi gosti i gastarbajteri iz cele Evrope.
Od Golubca i prema Donjem Milanovcu ulazi se u najlepši deo celog Dunava Nacionalni park “Đerdap“. Posetiće se Golubački grad i vizitorski centar „Lepenski vir“, pećine Ponikova i Veterani, “Hajdučka vodenica“. Posle Trajanove table izaćiće se na veliku vodenu površinu i uploviti u Tekiju.
Opština Kladovo i Turistička organizacija ove opštine su domaćini tri etapna mesta naše regate, Tekija, Kladovo i Brza Palanka. Biće organizovane posete Arheološkom muzeju Đerdapa i ostacima Trajanovog mosta, a u Kladovu kajakaši će boraviti na prostoru tvrđave “Fetislam“. U svim tim mestima učesnici regate imaće priliku da posete naše restorane i čarde i uživaju u kvalitetnoj hrani i specijalitetima od sveže dunavske ribe u kojima Evropa oskudeva i koji su tamo vrlo skupi.
8. avgusta regata TID će napustiti našu zemlju.
Inače, iz nemačkog grada Ingolštat, 21. juna, po 60. put krenula je najstarija, najduža i najveća međunarodna, turistička, sportsko-rekreativna kajak, kanu i veslačka regata na svetu. Oko 150 kajakaša krenulo je na put dug preko 2500 kilometara do obale Crnog mora. Kajakaši Podunavskih zemalja, Češke, Švajcarske, Velike Britanije, Australije, Poljske, Slovenije, Italije, Španije, Švedske, Litvanije kampovaće u 61 mestu duž Dunava u 8 zemalja.
Put od 2515 kilometara prevaliće se za 75 dana. Za to vreme u 12 gradova po jedan slobodan dan iskoristiće se za razgledanje grada i okoline, snabdevanje i odmor posle napornih etapa.
U Srbiju, odnosno u Apatin, u sredu 22. jula uploviće 150 kajakaša iz 16 zemalja: Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovenije, Švajcarske, Poljske, Velike Britanije, Švedske, Španije, Italije i Srbije. Posle 588 kilometara i 18 dana učesnici regate će 08. avgusta napustiti Srbiju, uploviti u Bugarsku i nastaviti put ka Crnom moru.
Organizator TID regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz pomoć domaćina turističkih organizacija, opština i gradova kroz koje regata prolazi. Regata nema komercijalni, već promotivni karakter. Učesnici regate snose troškove svoje ishrane i obilaska turističkih lokacija. Organizatori prezentacijom svoje ponude upućuju i daju mogućnost gostima da se u slobodnom vremenu prijatno zabave, dobro pojedu i počaste na usputnim destinacijama. Regata je prilika za prezentaciju: kulture, istorije, tradicije, običaja, privrednog i turističkog potencijala krajeva kroz koje prolazimo.
Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u predhodno određenim etapnim mestima. Kajakaši uz predhodnu najavu i dogovor sa organizatorom mogu se priključiti ili isključiti gde žele u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena. Regata prolazi pored 10, a zaustavlja se u 8 zemalja. Za sada ovoj velikoj družini nisu se priključile samo Moldavija i Ukrajina.
Zbog vidnog napretka i poboljšavanja kvaliteta organizacije u Srbiji svake godine se povećava broj učesnika regate u Srbiji. U jubilarnoj 60.-toj godini prijavljeno je više od 150 stranih učesnika. U svakom mestu organizovano je druženje sa domaćinima uz večeru. Turističke organizacije obezbeđuju razgledanje gradova i znamenitosti u pešačkim turama ili panoramskim autobusom. Priređuju se folklorni i muzički programi za učesnike regate.<


TURIZAM

Drinska-regata-1DANAS POČINJE TURISTIČKA MANIFESTACIJA DRINSKA REGATA

To je najposećeniji događaj u zapadnoj Srbiji i centralna letnja manifestacija na vodi u regionu. Očekuje se da uživanje na reci Drini, brojnim sadržajima, privuče više od 100 hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva

 

gučaGUČA OD 3. DO 9 AVGUSTA POSTAĆE TRUBAČKI CENTAR SVETA

Guča je postala važan turistički brend Srbije. Istraživanje mišljenja građana o Saboru na uzorku od 1.012 građana iz

 

 

kosidba-na-rajcuDEVETNAESTOG JULA KOSIDBA NA RAJCU

Kosidba na Rajcu je tradicionalna turističko poljoprivredna manifestacija i ove godine se održava po 43. put. Traje 3 dana – od petka do ponedeljka

 

 

Novi Sad, promotivniKARAVAN „MOJA SRBIJA“ U KRAGUJEVCU I BEOGRADU