Уручени кључеви 15 станова за избеглице у Лучанима

Уручени кључеви 15 станова за избеглице у Лучанима

16/12/2022 Off By BERB

Foto: Komesarijat za izbeglice i migracije

 

Кључеви 15 новосаграђених станова, који су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 5, а који су намењени избеглицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, уручени су данас у Лучанима.

 

Укупна бруто површина зграде је 943,74м2, док је вредност радова 485.822,26 евра. Употребна дозвола издата је 30. септембра 2022. године.
Регионални стамбени програм у Србији има за циљ да стамбено збрине и обезбеди око 7.000 најугроженијих породица са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. У оквиру овог програма корисницима je до сада додељенo укупно 6844 стамбених решења, а када се говори о Лучанима, укупно је подршка што кроз буџетска средства што путем донаторских средстава пружена за 61 породицу у циљу стамбеног збрињавања или економског оснаживања. Од тога је, у оквиру регионалног стамбеног програма, уручено 17 стамбених решења.

„Обезбеђена је употребна дозвола за новоизграђени стамбени објекат на територији јединица локалне самоуправе Шабац тако да до краја године очекујемо да стамбено збринемо још 25 породица. Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије наставља и наредној години да ради на побољшању услова живота избеглица и интерно расељених лица“, рекла је помоћник комесара за избеглице и миграције Данијела Недић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Догађају су присуствовали и председник Општине Лучани Миливоје Доловић, представник Делегације Европске уније у Србији Герхард Салзер,, заменик директора Јединце за управљање пројектима у јавном сектору Јован Лазаров, представници других државних и међународних организација и институција, и други.