ŽARKO KORAĆ ZA VIJESTI.BA: BIH MOŽE BITI VEĆA PREPREKA SRBIJI KA EU NEGO KOSOVO

ŽARKO KORAĆ ZA VIJESTI.BA: BIH MOŽE BITI VEĆA PREPREKA SRBIJI KA EU NEGO KOSOVO

20/07/2015 Off By

 

Korać: Incident se mogao očekivati jer je cjelokupna društvena i politička atmosfera u Srbiji uoči obilježavanja dvadesete godišnjice genocida prošla u njegovoj potpunoj relativizaciji. Sve je počelo hapšenjem Nasera Orića u Švajcarskoj. To je bila prilika da se obnove sve stereotipije iz prošlosti o tome da je Srebrenica bila mjesto odakle su išli vojni pohodi u kojima je stradalo hiljade Srba u Podrinju. Govorilo se isključivo o stradanju Srba, počela su da se pominju stradanja iz Drugog svjetskog rata kao Jasenovac i Jadovno, zabranjen je skup trideset nevladinih organizacija koje su htjele pred Narodnom skupštinom da izraze żaljenje zbog stradanja u Srebrenici


korac

Razgovarala: Nevena Šarenac

Prenosimo intervju profesora Žarka Koraća dato portalu Vijesti.Ba:

Odnosi BiH i Srbije su narušeni. Izgledalo je da je Beograd povećao distancu prema Dodiku i shvatio da mora preko Sarajeva da sarađuje sa BiH. Sada se sve vratilo istorijski unazad, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Žarko Korać, profesor (u penziji) beogradskog Filozofskog fakulteta i bivši potpredsjednik Vlade Srbije.

VIJESTI.BA: Gospodine Korać, nedavno ste izjavili da se incident sa premijerom Srbije u Potočarima mogao očekivati. Pojasnite nam zašto. Kakve efekte ima Vučićev dolazak u Potočare?

KORAĆ: Incident se mogao očekivati jer je cjelokupna društvena i politička atmosfera u Srbiji uoči obilježavanja dvadesete godišnjice genocida prošla u njegovoj potpunoj relativizaciji. Sve je počelo hapšenjem Nasera Orića u Švajcarskoj. To je bila prilika da se obnove sve stereotipije iz prošlosti o tome da je Srebrenica bila mjesto odakle su išli vojni pohodi u kojima je stradalo hiljade Srba u Podrinju. Govorilo se isključivo o stradanju Srba, počela su da se pominju stradanja iz Drugog svjetskog rata kao Jasenovac i Jadovno, zabranjen je skup trideset nevladinih organizacija koje su htjele pred Narodnom skupštinom da izraze żaljenje zbog stradanja u Srebrenici.

Prijedlog engleske rezolucije Savjetu bezbjednosti izazvao je medijsku kampanju o tome da je to potvrda da je svijet nepravedan prema srpskom narodu i da mu je svejedo za njegova stradanja. Rečeno je da ta rezolucija dalje dijeli BiH i da je po svaku cijenu treba spriječiti što je i urađeno.Atmosfera je zaista ličila na onu iz devedesetih godina gdje je opet došlo do inverzije žrtve i agresora – umjesto o bošnjačkim žrtvama govorilo se isključivo o srpskim.

Vučićeva posjeta Srebrenici do koje je došlo nakon pritiska međunarodne zajednice zato nije mogla ni da uspije. On je tamo išao kao žrtva, a ne kao čovjek koji se zaista kaje i za svoj doprinos krvavim događajima u BiH. Ne može biti slučajno da su ovih dana izvučeni iz zaborava i neki poznati Miloševićevi propagandisti da nam preko uticajnih medija obnove priče o satanizaciji srpskog naroda i “zlom Zapadu”!

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete Vučićevo insistiranje na tome da je njegova ruka i dalje pružena prema Bošnjacima? Interesantna je Vaša konstatacija kako se “vi ne možete se izvinjavati pod vašim uslovima, tako što ćete vi odrediti kako ćete se izviniti”.

KORAĆ: Pružena ruka ne znači baš ništa ako to nije iskreno i žrtve to tako ne shvataju. Kod nas se stalno govori na jedan potpuno mehanički i gotovo ciničan način o potrebi izvinjenja. Naravno da je dobro izvinjenje, ali ono mora da slijedi nakon utvrđivanja istine. Ne možete se izvinjavati ako nastavljate da vjerujete u sve ono što je i dovelo do rata! Takvo izvinjenje je uvredljivije od neizvinjenja. Ne možete samom sebi čestitati na plemenitosti zbog izvinjenja i pritom potpuno ignorisati šta žrtve i njihove porodice, pa i čitav narod misli o tome. Akt Brantovog klečanja pred spomenikom getu u Varšavi je akt pokajanja samo zato jer je jevrejski narod to tako to prihvatio. Ovde se to stalno zaboravlja.

Ovde vi u jednoj potpunoj ljudskoj neosjetljivosti mislite da je izvinjenje samo politička potreba na putu ka EU, besmislena prepreka koju vam nameće svijet spolja. Sjećate se Gandija kada mu jedan užasnuti Hindus kaže da je tokom krvavih nemira u Indiji ubijao muslimane, čak i djecu. I pita ga šta da radi. Sjećate se odgovora? Każe mu veliki Gandi: “Nađi jedno muslimansko siroče i odgaji ga kao sina. Ali pazi, moraš da ga odgajiš kao dobrog muslimana! Da imaš sina muslimana”. To je po Gandiju bio akt pokajanja.

Pokajanje ima mnoge oblike, ne mora se klečati, dovoljno je da žrtve osjete da se stvarno kaješ.

VIJESTI.BA: Kako se ovaj incident reflektuje na odnos BiH i Srbije? Tenzije su nastale i prije, prvenstveno zbog slučaja Nasera Orića, te britanske rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a.

KORAĆ: Odnosi BiH i Srbije su narušeni. Izgledalo je da je Beograd povećao distancu prema Dodiku i shvatio da mora preko Sarajeva da sarađuje sa BiH. Sada se sve vratilo istorijski unazad. Vučić i dalje priča o ispruženoj ruci, a mediji koje kontroliše vlast nastavljaju priču o pokušaju njegovog ubistva u Srebrenici i Izetbegiviću kao organizatoru. Bošnjaci se prikazuju kao ljudi koji neće pomirenje i koji rade o glavi srpskom premijeru.Ta satanizacija jako mnogo podsjeća na Miloševićevo vrijeme. Ti si kao za mir, ali ti drugi ne daju.

Vučić se iz Srebrenice vratio kao žrtva, nikoga više ne interesuju hiljade pokopanih tamo. A razlog je jednostavan – Srbija u ovom trenutku nema kapacitet da se stvarno kritički suoči sa politikom devedesetih. Da je imala, ne bi ljude koji je danas vode ni dovela na vlast.

VIJESTI.BA: S druge strane, smatrate li da je događaj u Potočarima na neki način zbližio vlast u Srbiji sa predsjednikom RS Moloradom Dodikom?

KORAĆ: Dodik jeste ponovo postao omiljeni političar u Beogradu, ali mislim da to neće dugo trajati. Ono čemu teži Beograd, otvaranju pregovaračkih poglavlja radi pristupa EU u direktnoj je suprotnosti sa njegovom ambicijom da pocijepa BiH i postane istorijska ličnost. On ima operetske ambicije da bude predsjednik još jedne srpske nezavisne države. To ne znači da je bezopasan, već da je zagrizao više nego što može da proguta. Ovaj princ Ruritanije ozbiljno računa na inertnost međunarodne zajednice i podršku Rusije. Bojim se da bi trebao pažljivije da pogleda sudbinu Miloševića, puno bi naučio.

VIJESTI.BA: Naredne sedmice u Beograd na sastanak sa Vučićem dolaze članovi Predsjedništva BiH. Šta očekujete od tog susreta? Kakav ishod je moguć?

KORAĆ: Sustet u Beogradu će biti ritualno zaklinjanje na vjernost i bratsku saradnju. Sve pod budnim okom EU i SAD. A što reče Krleža, kada se u balkanskoj krčmi ugasi svjetlo, svi izvade nož!

Vjerujem da će se govoriti o ekonomskoj saradnji i da će Vučić reći da ne može da spava koliko dobrog żeli BiH. Ali on polako shvata da će mu odnosi sa BiH možda biti veća prepreka na putu ka EU nego Kosovo. I to je dobro. Tamo gde nema ljubavi, goli politički pragmatizam može da pomogne.

Vjerujem da ćete uskoro češće viđati političare iz Srbije u Sarajevu nego što sanjate. Jer naš region može da napreduje samo uz spoljnu pomoć. Nema dovoljno demokratskih potencijala kao što su to događaji oko Srebrenice jasno pokazali. Biće još mnogo spoljnih pritisaka da nas uljude. Teško se mijenjamo.

VIJESTI.BA: U javnosti se mnogo polemiše o izvještavanju pojedinih srbijanskih medija u vezi s incidentnom u Potočarima i postoje teze o Vučićevoj propagandi, izmišljenim pričama, fotomontažama… Kakav je Vaš stav o tome?

KORAĆ: U Srbiji traje jedna skoro bolesna kampanja oko Srebranice gdje se neprekidno trażi “srce zavjere” da se ubije Vučić. To je toliko daleko od realnosti da se čovjek pita ko stvarno vjeruje u te medijske konstrukcije. Ali treba biti oprezan, nagomilavanjem tekstova se ipak stvara opasan utsak da se Bošnjacima ne może vjerovati i da je Dodik u pravu, da u BiH nema zajedničkog żivota. A to i jeste cilj kampanje.<


REGION

parlament_slovenijeSLOVENIJA OTPISUJE DUGOVE NAJSIROMAŠNIJIMA

Veći broj elektro, vodovodnih i kompanija za odvoz smeća u Sloveniji su u državnom vlasništvu i Vlada očekuje

 

Miro-CerarHRVATSKA VOJNA PARADA – BEZ SLOVENIJE

Predsednik slovenačke vlade miro Cerar pojasnio je da učestvovanje ne bi bilo primereno jer “Slovenija niti organizuje vojne

 

 

sin dodika2DODIK DANAS ŽENI SINA: «ČESTITKA NEZAPOSLENE OMLADINE RS”

Plakati nazvani “Čestitka nezaposlenom sinu i prezaposlenom ocu” uslijedili su nakon što se Dodik na raspravi u sali

hanMAKEDONIJA SE DOGOVORILA: PREVREMENI IZBORU U APRILUIDUĆE GODINE

“Imamo sporazum koji su potpisale četiri glavne strane i imaćemo prevremene parlamentarne izbore”, izjavio je Hahn posle 12