Састанак са министром спољних послова Португалије

Састанак са министром спољних послова Португалије

14/12/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Републике Португалије Жоаом Гомешом Кравињом, чију посету је оценио као изузетно важну, поготово имајући у виду да ове године наше земље обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа.

 

Председник је изразио уверење да ће се интензитет политичког дијалога и динамика билатералних посета повећати, чиме би се додатно потврдили пријатељски односи наше две земље, а сарадња конкретизовала у свим областима од заједничког интереса. Председник Вучић је захвалио Португалији на континуираној подршци коју пружа процесу евроинтеграција Републике Србије, истакавши да је чланство у ЕУ један од спољнополитичких приоритета наше земље.

Министар Кравињо је захвалио на топлој добродошлици и поручио да Србија треба да припада Европској унији, као и да у Португалији има пријатеља на европском путу. Он је додао да је дошао како би чуо и боље разумео ставове и позицију Србије по бројним важним питањима.

Саговорници су се сагласили да економска сарадња Србије и Португалије није довољно развијена и да значајно заостаје за традиционално добрим политичким везама две земље, али и да обе државе могу имати користи од стварања нових пословних прилика и продубљивања економске сарадње, будући да за то свакако има потенцијала.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, председник је нагласио да је Београд посвећен очувању мира и стабилности, те да остаје привржен проналажењу решења путем дијалога. У том смислу, председник Вучић је посебно истакао да Србија посвећује пуну пажњу и свеобухватном унапређењу регионалне сарадње, која непосредно доприноси заједничком развоју Западног Балкана и његовом напретку на путу европских интеграција.

Председник је искористио прилику да понови отворен позив за посету председника Марсела Ребела де Созе, нагласивши да би његов долазак у Србију дао додатни импулс даљем развоју билатералних и економских односа Србије и Португалије.