Стварање услова за нове инвестиције у обновљиве изворе енергије

Стварање услова за нове инвестиције у обновљиве изворе енергије

13/12/2022 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/МРЕ

 

Привреда и грађани итекако препознају користи од зелене енергије и у том смислу основни задатак државе је да створи амбијент за више таквих пројеката, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић на конференцији у организацији Америчке привредне коморе у Србији (AmCham) о пословној клими и поверењу инвеститора „Десето пролазно време“.

„Министарство рударства и енергетике активно ради на стварању услова за нове инвестиције у обновљиве изворе енергије и план је да у првом кварталу 2023. године, не само заокружимо регулаторни оквир, већ и да објавимо јавни позив за прве аукције за ветроелектране. Истовремено, Министарство ће донети трогодишњи план аукција у коме ће на транспарентан начин бити приказана жељена динамика развоја сектора ОИЕ, што ће инвеститорима олакшати планирање инвестиција. Драго ми је што видим да чланице AmCham препознају зелену агенду као један од приоритета за улагање“, рекла је Ђедовић.

Она је нагласила да је изузетно важно да повећамо нашу енергетску ефикасност у јавном сектору, привреди и домаћинствима. Подсетила је да се у Србији данас троши четири пута више енергије од европског просека да би се произвела иста јединица БДП-а, што јасно указује да уштеде енергије могу да допринесу конкурентности привреде.

„Тренутно реализујемо или је у припреми реализација великог броја пројеката чија вредност премашује 920 милиона евра. Процене говоре да ће њиховом реализацијом бити остварена уштеда од најмање 950 GWh годишње, док ће истовремено бити смањена емисија гасова са ефектом стаклене баште од близу 580.000 тона угљен-диоксида, што је једнако годишњој емисији 320.000 моторних возила, односно 15% емисије CO2 која настаје грејањем домаћинстава“, изјавила је Ђедовић.

Енергетска криза је огроман изазов за државе, али и привреде читаве Европе, додала је министарка и изразила уверење да привредници препознају важност свега што је држава урадила у претходном периоду и што чини из дана у дан, како би обезбедила довољно електричне енергије и енергената уз значајно субвенционисање цена.