Дачић разговарао са шефицом УНМИК Каролином Зијаде

Дачић разговарао са шефицом УНМИК Каролином Зијаде

13/12/2022 Off By BERB

Foto: mfa.gov.rs

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК Каролином Зијаде.

 

Дачић је рекао да је за Србију УН најзначајнија међународна организација у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета, као и да су он лично и Република Србија посвећени наставку сарадње са УНМИК.

Нагласио је да је приоритет Републике Србије постизање компромисних решења за многа животна питања на КиМ, с обзиром да је од потписивања Бриселског споразума прошло девет година, а и даље нема напретка у имплементацији обавеза које је преузела друга страна, пре свега у вези са оснивањем Заједнице српских општина.

Каролин Зијаде је честитала Ивици Дачићу на поновном постављену на место првог потпредседника Владе и министра спољних послова.

Захвалила је на подршци раду и отворености за сарадњу са Мисијом УНМИК и КФОР и изразила и своју личну посвећеност унапређењу регионалне сарадње која непосредно доприноси процесу помирења.

Саговорници су се сложили да је пред свим странама тежак задатак, али и да је дијалог једини начин за конструктивно решавање актуелног проблема.