Гојковић на представљању пројекта прве Престонице културе Србије

Гојковић на представљању пројекта прве Престонице културе Србије

12/12/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Драган Милошевић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић представили су данас програм града Чачка, прве Престонице културе Србије, састављен од четири уметничке целине – „На слободи“, „На раскршћу“, „На калдрми“ и „На Морави“, као и главне инфраструктурне пројекте за 2023. годину.

 

„Титула прве националне престонице културе истовремено је признање, које подстиче и јединствена прилика за Чачак да ентузијазмом, визијом и озбиљним улагањима, направи суштински искорак и буде препознат као национални центар развоја културе“, нагласила је министарка културе.
Гојковић је указала на значај тог догађаја не само за Град Чачак и цео Моравички округ, већ и за бројне уметнике и све оне који раде у култури, а свакако и за читаву Србију, напоменувши да су Министарство културе и Град Чачак, са својим тимовима, у протеклој години посвећено радили на припреми читавог пројекта, како би створили предуслове да прва престоница културе наше државе постане видљива и препознатљива на културној мапи Србије и Европе.
„Најбољи пример за то је чињеница да је Чачак развио више од 60 нових уметничких програма под темом ʼЧачанска роднаʼ, која одсликава локалну специфичност овог краја, на коју су сви Чачани поносни. Сам назив пројекта упућује на ракију шљивовицу, која је недавно на заседању Унеска у Мароку уписана на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства”, рекла је министарка културе и додала да ће Чачак, симболично, ту значајну титулу понети управо у години када се обележава 150 година од рођења велике српске сликарке, Надежде Петровић, и 60 година постојања манифестације „Дисово пролеће“.
Гојковић је нагласила важност пројекта Престоница културе Србије будући да ће, осим уметничког, утицати и на инфраструктурни и урбани развој града, као и на јачање капацитета локалне културне сцене.
„Отварање Музеја кошарке, обнова Вирерове куће, као и уређење археолошких налазишта и боље повезивање установа културе у јединствену културно-музејску четврт, само су неки од пројеката који ће у многоме променити слику града и створити добре услове за његов даљи културни развој“, нагласила је министарка културе и додала да је посебно значајно то што је читав пројекат, са свим програмским целинама, замишљен тако да допринесе развоју младих уметника и посленика културе, као и унапређењу свеукупног културног живота, који ће подстаћи и туристички и укупни економски развој тог краја.
Гојковић је изјавила да су у 2022. години извршена и бројна истраживања, прикупљени подаци и укључена целокупна културна сцена на изради прве Стратегије развоја културе града Чачка 2023-2027, у оквиру које је интегрисан пројекат Престонице културе Србије, а све у сарадњи са Заводом за проучавање културног развитка, и подсетила да је избор престонице културе спроведен у години када је Нови Сад понео титулу Европске престонице културе, а читав пројекат инспирисан том престижном европском манифестацијом.
Гојковић је изразила уверење да ће град привући публику из читаве државе и створити неку нову имајући у виду програм прве престонице културе, који је веома богат и садржајан и да ће укључити велики број уметника, установа културе и независне културне сцене.
„Град под Јелицом, који су прославили Надежда Петровић, Владислав Петковић Дис, Бранко В. Радичевић, али и музичари Бора Ђорђевић и Радомир Михаиловић Точак, глумица Соња Савић и многи други, место је у коме се преплићу традиционално и модерно. Он је и град кошарке, који је одувек био свој и посебан, и пре свега отворен према свима. Уверена сам да ће и у 2023. години бити добар домаћин и да ћемо заједно славити културу и промовисати оно најбоље што Чачак има“, поручила је министарка културе.
Према речима Гојковић, Министарство културе је снажно опредељено за децентрализацију културног живота наше државе, те је пројекат Престоница културе Србије заиста јединствена прилика да уз помоћ Владе Републике Србије, улагањем у инфраструктуру и добре програме, локалне заједнице подигну квалитет свеукупног живота у њима.
„Данас је то Чачак, 2024. године то ће бити Ужице, а наш циљ је да кроз овај пројекат локалне средине добију нови сјај и енергију која ће културу и уметност ставити у центар интересовања“, поручила је министарка културе.
„Све оно што смо наши претходници, културни посленици баштинили деценијама и столећима, рекао бих да се имплементира и унапређује у наредној 2023. години“, истакао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић и захвалио радном тиму, председенику Републике Србије Александру Вучићу и потпредседници Владе Маји Гојковић на подршци да Чачак, а и Ужице 2024. године, представе Србији и региону оно што је за нас капитално – нематеријално наслеђе.
„Оно што је било на нама у протеклих годину дана, а наставиће се у наредној години, је инфраструктурно опремање свих локалитета. Имаћемо два нова музеја, етнографску поставку, али и Музеј кошарке, јединствен такође у Европи. Све оно што су наши претходници радили и урадили на нама је само да унапредимо, да направимо постојеће манифестације важније, битније, видљивије, а нове младе теленте да унапредимо и да им пружимо ветар у леђа. Чачак има са чим и са ким да се покаже и убеђен сам да ћемо сви заједно, сваки Чачанин понаособ, бити посебан срећан и задивљен у 2023. години, нагласио је Тодоровић.