Рад на заштити и потрошача и квалитета ракијa произведених у Србији

Рад на заштити и потрошача и квалитета ракијa произведених у Србији

12/12/2022 Off By BERB

Foto: MUST/Đ.K.

 

Министарство трговине, заједно са Савезом произвођача ракије Србије и надлежим институцијама, покренуће кампању едукације становништва о ризицима конзумације и продаје јаких алкохолних пића од нерегистрованих произвођача, сумњивог квалитета, потенцијално опасног по здравље конзумената.

Како је истакао министар Момировић, ракија је наш национални производ, коју је УНЕСКО уврстио на Листу светске културне нематеријалне баштине, па је наша обавеза да штитимо квалитет овог производа.
„Mорамо да уложимо пуно енергије како би поспешили производњу и заједно са произвођачима радили на подизању квалитета ракија произведених у Србији. Да би то постигли, морамо заједнички снагама да радимо на уређењу тржишта како би заштитили потрошаче и како би грађани имали безбедан и квалитетан производ. Шљивовица није обичан производ, то је сасвим сигурно највећи бренд у храни и пићу који наша држава има и наша је дужност да заштитимо потрошаче и заштитимо ракију као национални бренд Србије“, додао је министар Момировић.

Закључак састанка представника Министарства трговине и Савеза произвођача ракије је да Србија има добар и модеран Закон о јаким алкохолним пићима, али и евидентан проблем јер велики број људи није упознат са законским регулативама које им омогућавају да послују у легалним токовима.
Министарство трговине апелује на све потрошаче да произведена ракија, без ознаке порекла, здравствене контроле и наплате пореза и акцизе, није безбедан производ. Министар Момировић истакао је да ће на овај начин сви потрошачи бити у могућности да конзумирају високо квалитетне ракије и општи квалитет производа ће бити подигнут на виши ниво.