Међународни дан фемицида

Међународни дан фемицида

06/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Потпредседница Владе, министарка културе и председница Координационог центра за родну равноправност Маја Гојковић огласила се поводом Међународног дана фемицида писаном изјавом за јавност:

 

„Овај дан нас подсећа на многе изгубљене животе жена, жртава партнерског насиља и насиља у породици, али је истовремено обојен и борбом нашег друштва да више не изгубимо ни једну жену, мајку, ћерку, сестру, баку. Зато морамо убудуће још више и јаче да радимо на унапређењу законодавног оквира, јачању капацитета институција и мултисекторској сарадњи како бисмо заједничким снагама спречили свако даље насиље над женама које је, нажалост, још увек реалност и у Србији, као и на светском нивоу.

Само у овој години, 25 жена је изгубило живот као последица породичног или партнерског насиља, док у претходних 10 година та бројка прелази 400. Ово су веома забрињавајући подаци који се не смеју занемарити. Држава је до сада урадила много на пољу заштите жена и њихових права, али заједно морамо да наставимо још снажније у тој борби како би жртве биле охрабрене да пријаве насилнике, а институције адекватном реакцијом спречиле најгоре исходе.

Важни датуми представљају дане када највише говоримо о томе, међутим наш рад је континуиран и нећемо се зауставити док се свака жена и девојчица у Србији не осети безбедно. Фемицид је проблем читавог друштва и само заједничким снагама можемо да створимо сигурно и безбедно окружење за све грађане и грађанке у Републици Србији“, навела је Гојковић.