Влада Србије препознала значај биотехнологије и биомедицине

Влада Србије препознала значај биотехнологије и биомедицине

06/12/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Срђан Боснић

 

Институт за патологију проф. Ђурђе Јовановић у Београду прославио је данас стогодишњицу рада, а министарка за науку, технолошки развој и иновације Јелена Беговић честитала је декану проф. др Лазару Давидовићу и запосленима овај значајан јубилеј и осврнула се на прогрес и у овој области медицине.

 

Беговић је истакла да се развојем нових технологија мења наш свет, али да је област која доживљава највећу промену и трансформацију баш медицина.

Министарка је рекла да је за даљи развој медицине, кључна је мултидисциплинарност, од визуализације једне ћелије до секвенцирања генома али и промене на нивоу генетике као што је примена CRISPR технологије.

Према њеним речима, напредак у биотехнологији омогућио је научницима да користе алате и технике којима истражују тајне живота.

Беговић се осврнула на значај потпуно нове области медицине – биомедицину која подразумева комбинацију истраживања, пре свега у биологији и хемији, али и примени принципа природних наука у клиничкој пракси.

„Здравство такође постаје дигитално у многим сегментима. Лекари могу да спроведу дијагнозу прецизније, а терапије за пацијенте индивидуалније, односно пресонализованије. Зато је битно да се јача наука, и то и природне и друштвене науке и да се, између осталог, усмеравају ка новим технологијама како бисмо заједно могли да развијемо најбоља решења за наше грађане.“, навела је она.

Беговић је рекла да је Влада Србије препознала значај биотехнологије и биомедицине као области које ће поред добробити нашем становништву, донети и индиректни бенефит кроз економски развој у смислу развоја иновација трансфера технологије развоја стартап екосистема у овој области.

„Циљ нам је да будемо међу најбољима,“ окупљенима је поручила министарка Јелена Беговић, која је заједно са министарком здравља Даницом Грујичић примила захвалницу Института.