Субвенције за замену индивидуалних ложишта значајне за бољи квалитет ваздуха

Субвенције за замену индивидуалних ложишта значајне за бољи квалитет ваздуха

04/12/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас са председником Градске општине Звездара Владаном Јеремићем котларницу стамбене зграде у Улици Фрање Клуза, у којој су уз субвенцију министарства замењени котлови на угаљ, а грађанима омогућено ефикасније и еколошки прихватљивије грејање.

 

Вујовић је навела да се 38 станова у овој згради готово 55 година грејало на угаљ, а да ће са новим котловима на пелет грађани имати комфорније грејање, без чађи и штетних честица у ваздуху како је то било претходних деценија.

Бенефите овог пројекта, поред станара чији је дугогодишњи проблем решен, осетиће и грађани који живе у околини јер ће и ваздух бити чистији, рекла је Вујовић, и захвалила општинском руководству и стамбеној заједници на учешћу и сарадњи.

Министарка је истакла да индивидуална ложишта у великој мери доприносе аерозагађењу, додајући да су субвенције за прелазак на еколошки прихватљивије енергенте једна од мера за бољи квалитет ваздуха.

Она је истакла да је уз подршку државе у претходне две године замењен велики број котларница у топланама, јавним установама и домаћинствима широм Србије. То су махом котларнице старе 50 и више година. „Пуно тога смо урадили, али смо свесни да је још много посла пред нама. У наредним годинама одвајаћемо још већа средстава за субвенције, како бисмо убрзали спровођење пројеката у градовима и општинама и унапређивали квалитет ваздуха у нашој земљи“, рекла је Вујовић и позвала локалне самоуправе да кандидују пројекте на конкурсима министарства и следеће године.

Приликом посете стамбеној заједници у Фрање Клуза, министарка је разговарала са власницима станова, а обишла је и најстарију суграђанку у згради госпођу Љубицу, која је изразила посебно задовољство и захвалност јер је проблем са старом котларницом на угаљ коначно решен.