Искуства Србије у реформисању јавне управе корисна и за земље региона

Искуства Србије у реформисању јавне управе корисна и за земље региона

30/11/2022 Off By BERB

Foto: MDULS

 

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић и директорка Регионалне школе за јавну управу (РеСПА) Маја Хандјиска Трендафилова разговарали су данас о резултатима досадашње и могућим облицима будуће сарадње МДУЛС-а и РеСПА-е.

 

Саговорници су се сложили да постоји простор за унапређење и продубљивање међусобних односа, што треба да допринесе даљој модернизацији и професионализацији јавне управе у целом региону.
Мартиновић је истакао да Србија настоји да ојача своју позицију и буде видљивија у овој међународној организацији, посебно у смислу додатног кадровског капацитета.

„Наша држава је постигла озбиљне резултате и остварила значајан напредак у реформисању државне управе и локалне самоуправе, посебно на нормативном плану. Донели смо велики број закона и подзаконских аката и верујем да би наша искуства могла бити корисна земљама у региону“, нагласио је министар и додао да је Србија отворена и за туђе идеје и конкретне предлоге који ће помоћи унапређењу реформског процеса.

Осврнувши се на иницијативу „Отворени Балкан“, чији је иницијатор председник Републике Србије Александар Вучић, као пример успешне регионалне сарадње, Мартиновић је објаснио да земље Западног Балкана имају слична искуства и проблеме, а да су дијалог и размена мишљења једини начин за њихово решавање.

Директорка РеСПА-е честитала је Мартиновићу постављење на функцију министра државне управе и локалне самоуправе и изразила захвалност на томе што МДУЛС, као главни институционални партнер ове организације, препознаје њене механизме и инструменте за стварање одговорних и ефикасних система управе у земљама Западног Балкана.

На састанку је било речи и о потенцијалној сарадњи регионалних школа и академија за обуку државних службеника, а Хандјиска Трендафилова подвукла је да је Национална академија за јавну управу постала бренд у региону, чиме је Србија у области стручног усавршавања запослених у јавној управи поставила стандарде другим државама чланицама РеСПА-е.