FIFA: Srčani zastoj na fudbalskim terenima u porastu

FIFA: Srčani zastoj na fudbalskim terenima u porastu

26/11/2022 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

Stručni tim Crvenog krsta Srbije u okviru kampanje “Život u tvojim rukama” održao je obuku sportskih radnika različitih saveza sportova Subotice.

 

Događaju su prisustvovali predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, sekretar Crvenog krsta Subotice dr Siniša Trajković, Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice, reprezentativac u stonom tenisu, svetski šampion u dublu Zoran Kalinić, sekretar Crvenog krsta Vojvodine Boško Mitrašinović i predsednik komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije dr Branislav Ljiljak.

Radovanović je naglasio da su epidemiološka istraživanja pokazala kobne posledice korona virusa budući da je u poslednje dve godine naglo skočio broj iznenadnih srčanih zastoja u sportu. “FIFA je objavila podatak da je broj naglih srčanih zastoja na fudbalskim terenima 2021. dvostruko veći nego prosečna vrednost u protekle dve decenje”, kazao je on i dodao da je zato kamanja koju je pokrenuo Crveni krst Srbije važna tema koja zahteva ne samo pažnju već i hitnu akciju, što širu obuku građanstva. Takođe, Radovanović je podsetio da je u Srbiji veoma razvijen rekreativni sport te da je ovaj akcident čest ne samo u profesionalnom sportu već i kod rekreativaca.

Đukanović je kazao da je pred nama period u kom bi trebalo u redovan plan aktivnosti Crvenog krsta Subotice uvesti obuke u osnovnim merama oživljavanja kako bi se smrtni ishodi sveli na minimum, a Kalinić je istkao da veštine koje je danas savladao smatra životno važnom lekcijom.

Cilj kampanje “Život u tvojim rukama” jeste da obuči što veći broj građana kako da pomognu prilikom naglog srčanog zastoja. Polaznici obuke savladali su mere oživljavanja koje u kritičnim trenucima srčanog zastoja spasavaju život, jer samo čekanje na hitnu pomoć ili pomoć lekara bez adekvatne pomoći može dovesti do fatalnog ishoda.

Nažalost, tek 20 posto ljudi spremno je da reaguje, a osnovni razlog je neznanje, zato je ova obuka važna. Pored učenja osnovnih mera oživljavanja, ona podrzumeva upoznavanje sa korišćenjem automatskog spoljašnjeg defibrilatora, aparata namenjenog nemedicinskom kadru, običnim građanima kada se nađu u prilici da pomognu osobi pod srčanim zastojem i vrate je u život.