Стратешки односи са Француском бележе стални напредак

Стратешки односи са Француском бележе стални напредак

25/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Сената Републике Француске Жераром Ларшеом о билатералним односима, европском путу Србије, француским инвестицијама и сарадњи у многобројним областима у циљу оснаживања односа са овом државом.

 

Председница владе истакла је да је Француска један од најзначајнијих партнера Србије, и да стратешки односи бележе стални напредак, нарочито по питању политичког дијалога, економске сарадње и инвестиција.

Премијерка Брнабић је, говорећи о приоритетима владе у будућем периоду, навела да европски пут Србије остаје стратешки приоритет, као и реформе у области владавине права и слободе медија. Пред нама је, како је објаснила Брнабић, завршетак реформи у области правосуђа којима се постиже независно и ефикасно судство за наше грађане, што и представља даљи потенцијал економске стабилности земље.

Председник Сената Француске похвалио је изузетне резултате које је Србија постигла економским реформама и истакао да је, уз интензиван рад на реформи правосуђа, отворен простор за интензивнију економску сарадњу и долазак већег броја инвеститора из ове земље.

На састанку је разговарано о сарадњи у области енергетике и обновљивих извора енергије, заштите животне средине и дигитализације. Председница владе је као веома добру оценила и сарадњу са Француском развојном агенцијом и представницима највећих француских компанија.

Када је у питању ситуација на Косову и Метохији, премијерка Брнабић је захвалила Француској на јасном ставу о неопходности имплементације договора у оквиру Бриселског споразума. Она је навела да је Београд посвећен наставку дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, као и очувању мира и стабилности.

Председник француског Сената честитао је председници владе на новом мандату и истакао да очекује да ће се током његовог трајања односи наших држава подићи на још виши ниво.