Отворена конференција „Дизајнирано друштво – Вештачка интелигенција и слобода изражавања“

Отворена конференција „Дизајнирано друштво – Вештачка интелигенција и слобода изражавања“

24/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић свечано је данас у Београду отворио конференцију „Дизајнирано друштво – Вештачка интелигенција и слобода изражавања“.

Јовановић је том приликом поручио да је право на слободу изражавања од пресудног значаја за остваривање и заштиту свих осталих људских права.

Оно грађанима омогућава да доносе информисане одлуке, да активно учествују у демократским процесима, навео је Јовановић.

Према његовим речима, употреба дигиталних технологија, укључујући и различите видове вештачке интелигенције, утиче на слободу изражавања на неколико нивоа.

На нивоу комуникације међу грађанима, коју олакшавају, структуришу и обликују онлајн платформе и друштвени медији, у контексту обављања новинарског посла и изналажења нових пословних модела медија, као и на ширем друштвеном нивоу, истакао је Јовановић.

Поред министра Јовановића на отварању говорили су шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату, представница ОЕБС-а за слободу медија Тереза Риберио и заменица шефа Делегације Европске уније у Републици Србији Пламена Халачева.

Министар информисања и телекомуникација је нагласио значај Државног дата центра у Крагујевцу, где је смештен суперкомпијутер најновије генерације са платформом за развој вештачке интелигенције, који користе универзитети, институције и стартапови, као и важност Института за вештачку интелигенцију.

Конференција „Дизајнирано друштво – Вештачка интелигенција и слобода изражавања“ одржава се 24. и 25. новембра у Београду, под покровитељством Министарства информисања и телекомуникација, Мисије ОЕБС-а у Србији и Канцеларије ОЕБС-а за слободу медија.

Утицај вештачке интелигенције на слободу информисања, мишљења и изражавања представља глобалну тему, која захтева широку платформу за дискусију и акцију.

Добробити за друштво од нових технологија и вештачке интелигенције могу се искористити само уколико се у свим фазама њиховог развоја и примене поштују људска права и обезбеди учешће релевантних актера у друштву, наводи се у саопштењу Министарства информисања и телекомуникација.