Snabdevanje gasom u Srbiji stabilno

Snabdevanje gasom u Srbiji stabilno

23/11/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izjavila je sinoć, prilikom obilaska kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok, da je snabdevanje gasom u Srbiji stabilno.

Đedović je ukazala na to da trenutno nema nikakvih smetnji u dopremanju dnevnih količina gasa potrebnih za domaćinstva, privredu i toplane, dodavši da su obezbeđene dodatne količine iz Ruske Federacije i Bugarske.

U vreme konstantnog rasta cene gasa na svetskom tržištu, veoma je važno da imamo kontinuirano snabdevanje po povoljnijim cenama. Nastojaćemo da i u narednom periodu obezbedimo dovoljne količine u skladu sa planiranom potrošnjom, rekla je ministarka.

Ona je ukazala na to da su u „Banatskom dvoru” skladištene dovoljne količine rezervi gasa, kao i u skladištima u Mađarskoj, i dodala da je upravo Balkanski tok veoma bitan za sigurno snabdevanje gasom.

Prema njenim rečima, Srbija je za samo dve godine, u jeku krize izazvane koronavirusom, uspela da izgradi deo ovog gasovoda, bez kojeg danas ne bismo imali ovako sigurno snabdevanje niti količine kojima raspolažemo.

Đedović je predočila da je kompresorska stanica u Velikoj Plani jedina stanica na trasi kroz koju godišnje prođe 12,4 milijarde kubika gasa, istakavši da je Balkanski tok učinio Srbiju tranzitnom zemljom za snabdevanje gasom država Centralne Evrope, od čega imamo značajne koristi.

Aleksej Aleksejev, tehnički direktor kompanije „Gastrans”, koja upravlja kompresorskom stanicom, detaljno je upoznao ministarku sa procesom rada, naglasivši da je sistem transporta gasa tehnološki i ekološki najsavremeniji.

Prema njegovim rečima, ekološki standardi su iznad evropskih normi, odnosno emituje se dva puta manje ugljen-monoksida od evropskog standarda.

Aleksejev je istakao da su svi radni procesi automatizovani i digitalizovani, pri čemu su bezbednosni protokoli na najvišem nivou.