Novi pogon ZF u Srbiji – 580 radnika i najnaprednija tehnološka rešenja

Novi pogon ZF u Srbiji – 580 radnika i najnaprednija tehnološka rešenja

22/11/2022 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd, FoNet

Foto: Instagram/BuducnostSrbijeAV

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u Pančevu gradilište druge fabrike nemačke kompanije ZF iz Fridrihshafena, u koju će biti uloženo 250 miliona evra, a zapošljavaće 600 radnika.

 

Ovo je veliki dan za nas, da imamo giganta nemačke industrije, najmodernije moguće kompanije. Promenili ste budućnost Pančeva i Banata, rekao je Vučić i naglasio da će država uraditi trafo stanice i puteve, pa će Pančevo biti novo čvorište autoputeva, kao Čačak ili Niš.

Vučić je rekao da je komparativna prednost Srbije to što je preuzela nemački, švajcarski, austrijski model dualnog obrazovanja, posle kojeg ljudi vrlo brzo pronađu posao.

To je ono što pravi razliku, ne to što smo dali pet, 10 ili 40 miliona evra kao subvenciju, mi to uzmemo njima od poreza, ali suština je što vide da ovde ima budućnosti, rekao je Vučić.

Trgovinska razmena sa Nemačkom je za devet meseci ove godine 6,3 milijardi evra, a očekujemo da do kraja premaši 7,5 milijardi evra, rekao je šef države.

Nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad istakla je da su Nemačka i Evropska unija postavili ambiciozne klimatske ciljeve, ali oni se ne mogu postići bez e-mobilnosti.

Čestitam kompaniji ZF koja je proizvela dva miliona električnih motora, rekla je Konrad.

Današnje otvoren pogon ZF je značajan trenutak u odnosima dve države, jer sada zbir nemačkih investicija premašuje četiri milijarde evra, dodala je ona.

Sve te investicije nisu stvorile samo hiljade radnih mesta, već smo unapredili ekonomske i sociološke standarde. Moguće je još više ovakvih investija ako Srbija napreduje na evropskom putu i uskladi svoje politike sa EU u korist njenih građana i naših bilateralnih odnosa, rekla je Konrad.

Član Upravnog odbora kompanije ZF Štefan Šukman naglasio je da će nova fabrika u Pančevu biti proizvodni pogon sa nultom emisijom štetnih gasova.

U Srbiju smo uložili 190 miliona evra od 2019. godine u prvi prozivodni pogon i dve godine kasnije istraživačko-razvojni centar, rekao je on i istakao da kompanija zapošljava 1.750 radnika.

Šukman je najavio da će nova fabrika imati najnaprednija tehnološka rešenja, a zapošljavaće 580 radnika.

Kada se završi ova fabrike, to će biti prva klimatski neutralna fabrika, koja će proizvoditi vozila bez emisije štetnih gasova. Tako izgleda budućnost, rekao je Šukman.

On je zahvalio državi na podršci, jer su dobili „izuzetne uslove za investiranje“ u Srbiji.