Уручени кључеви 10 нових станова за избеглице у Краљеву

Уручени кључеви 10 нових станова за избеглице у Краљеву

22/11/2022 Off By BERB

Foto: Komesarijat za izbeglice i migracije

 

Заменица комесара за избеглице и миграције Републике Србије Светлана Велимировић присуствовала је данас у Краљеву уручењу кључева десет новосаграђених станова намењених за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, који су изграђени у оквиру Потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма.

 

Велимировић је истакла да је ово веома важан дан за ове дивне породице које су коначно дочекале свој нови дом, додавши да данашњи дан означава крај једног дугог и могу слободно да кажем трновитог пута, дугог више од 30 година, када су напустили огњишта и дошли у своју Србију.

Желим вам да у новим становима будете испуњени срећом и љубављу и да са својим породицама проживаљавате само лепе тренутке и стварате нове успомене, поручила је она.

У оквиру Регионалног стамбеног програма, корисницима je до сада додељенo укупно 6.730 стамбених решења. Комесаријат за избеглице и миграције у Краљеву до сада буџетским и донаторским средствима укупно трајно збринуо 178 избегличких породица, прецизирала је Велимировић.

Укупна бруто површина зграде је 734 метара квадратних, а вредност радова износила је 300.937 евра. Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 29. августа 2022. године.

Догађају су присуствовали и градоначелник Краљева Предраг Терзић, амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмит, представница Делегације Европске уније у Србији Мирјана Максимовић, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Јован Лазаров и други.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.
Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.